Tumulul de Epoca Bronzului de la Susani: Un monument funerar preistoric

Unul dintre tipurile de monumente funerare specifice preistoriei Europei și Asiei, cu siguranță cel mai răspândit în timp și spațiu, contemporane și cu vestitele piramide egiptene tumulii, pot ascunde în interiorul lor descoperiri spectaculoase și, inevitabil, povești frumoase despre cum priveau oamenii vremurilor trecute destinul celor ce treceau în neființă.

O situație de acest gen a fost identificată în tumulul numit Grămurada de la Jupani, structură funerară aflată pe teritoriul satului modern Susani (com. Traian Vuia, jud. Timiș, România), scrie Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, pe pagina de Facebook a instituției. 

Această localitate contemporană a mai fost terenul unor descoperiri arheologice spectaculoase cum ar fi așa-numitul sanctuar aparținând debutului primei vârste a Epocii Fierului făcută în tumulul numit Grămurada lui Ticu, ceramica identificată aici stând la baza definirii unui stil ceramic caracteristic perioadei respective, numit grupa Susani.

Între cele două monumente funerare există și asemănări, dar și multe deosebiri, aspecte care răspund unor întrebări dar, în același timp, creează altele, păstrând acea atât de necesară urmă de mister care face interpretarea istorică a descoperirilor arheologice atât de fascinantă.

În cadrul Programului „Conferințe și lecții publice”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni organizează, vineri, 19 ianuarie 2024, de la ora 10,00, o lecție de arheologie adresată elevilor de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Cu această ocazie, cercetătorul dr. Dragoș Diaconescu, de la Muzeul Național al Banatului, va susține o prelegere cu titlul „Povestea unui monument funerar preistoric: tumulul de Epoca Bronzului de la Susani”.

Foto sus: Tumulul de la Susani, campania arheologică 2021 (© Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni)

Mai multe