Privire „indiscretă” în intimitatea lui G. Călinescu, într-o expoziție deosebită
Expoziția „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate”, găzduită de Biblioteca Academiei Române, în Sala „Theodor Pallady”, dezvăluie publicului lucruri puțin sau deloc știute despre cel pe care, la vernisaj, prof. univ. Lucian Chișu, directorul Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române, l-a numit chiar „echivalentul lui Eminescu în critica literară”, într-o perioadă istorică.
„Câți scriitori își exprimă, oare, afecțiunea alcătuind astrograme ființei iubite sau scrisori în numele unui necuvântător? Un răspuns exact nu se poate da, fiindcă nu mulți literați își expun viața personală. Cu atât mai surprinzător este să descoperi că un critic literar, personaj asociat mai degrabă cu luciditatea și analiza rece, avea asemenea îndeletniciri sentimentale. Și nu orice critic literar, ci un creator de școală în domeniu, G. Călinescu, autorul monumentalei „Istorii a literaturii române de la origini până în prezent”, dar și un om vulcanic, cu o exprimare flamboaiantă și o vervă irezistibilă”, notează Biblioteca Academiei Române, într-un comunicat de presă.
Conform comunicatului citat, dincolo de documentele rar expuse pe simeze, fragmente din corespondența lui Călinescu cu figuri importante ale culturii române – E. Lovinescu, Marin Sorescu, Gala Galaction, Hortensia Papadat Bengescu ş.a. – schimburi de epigrame cu prietenii sau acte personale, precum carnetul de școlar sau testamentul redactat în limba germană, vizitatorii pot descoperi și… astrograma lui Alice Călinescu, soția literatului, realizată chiar de acesta!
Ba mai mult, într-una din vitrine, lângă poza lui G. Călinescu ținând în brațe un cățel, pe îndrăgitul Fofează, stau adeverința de vaccinare a patrupedului, necesară călătoriei pe calea ferată, dar și o nostimă scrisoare alcătuită în numele altui necuvântător, Pufi, care se oferea să întregească familia Călinescu.
Din intimitatea criticului literar au ajuns în fața publicului și obiecte de mic mobilier, remarcabil fiind biroul elegant stil Louis XV, cu călimară de marmură, birou ale cărui linii suple sunt în perfectă armonie cu jilțul sculptat tapisat cu gobelin.
Toate acestea și multe altele pot fi văzute în expoziția „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate”, deschisă până pe 31 ianuarie, de luni până vineri, între orele 9-14.