O monoxilă veche de aproximativ 500 de ani, expusă la Palatul Culturii din Iași

O monoxilă veche de aproximativ 500 de ani confecționată din lemn de plop tremurător, care a fost descoperită în albia râului Moldova, poate fi admirată, la Palatul Culturii din Iași.

La prezentarea ambarcațiunii medievale au participat, duminică, 4 august, alături de publicul larg, ministrul Culturii, Raluca Turcan, reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și istorici și oameni de cultură.

Monoxila, care este cea mai mare ambarcațiune de acest tip găsită până în prezent pe teritoriul Moldovei istorice, are dimensiuni impresionante, atât ca lungime (aproape 9 metri), cât și ca lățime și înălțime a bordajului.

Istoricul Victor Munteanu, șeful Muzeului de Etnografie al Moldovei, a precizat, pentru Agerpres, că monoxila se clasează între primele cinci descoperite în întreg spațiul cultural românesc.

„Cercetări întreprinse în cei șase ani de când a fost descoperită în august 2018 în albia râului Moldova arată că această monoxilă a fost parte a unui pod plutitor folosit în perioada secolelor XVI - XVII, pentru traversarea râului Moldova, principală axă de comerț la acea vreme. Descoperită întâmplător de localnicii din localitatea Soci, comuna Miroslovești (județul Iași- n.r), barca este realizată prin scobire dintr-un singur trunchi de copac și a fost salvată grație unei colaborări de excepție între Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național 'Moldova' Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași. Recuperarea patrimoniului care supraviețuiește de-a lungul secolelor în sol sau în apă este o responsabilitate socială ce presupune implicarea comunității și totodată este o mândrie civică. Extragerea din mediul în care s-au păstrat până la descoperire presupune un proces de conservare - restaurare ce implică operațiuni de o mare complexitate pentru a împiedica degradarea accelerată, iminentă în contextul schimbării condițiilor de microclimat”, a declarat presei Victor Munteanu.

Monoxila a stat aproximativ șase ani sub supravegherea restauratorilor de la Centrul de Cercetare și Restaurare - Conservare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, făcând obiectul intervențiilor specifice pentru stabilizarea obligatorie a materialului organic.

Mai multe