O altfel de carte despre Revoluţie

📁 Revoluția din 1989
Autor: Alexandru Zaharia
🗓️ 9 iunie 2011

„Cine a tras în noi?“ sau „Cine au fost teroriştii?“ – iată nişte întrebări care nu-şi găsesc răspuns în volumul Tânăr student caut revoluţionar, coordonat de Zoltán Rostás şi Florentina Ţone. Lucrarea nu se ocupă, astfel, nici de dilema „revoluţie sau lovitură de stat“, ci este, efectiv, o altfel de carte despre Revoluţia din ’89. O carte pe care nu poţi s-o laşi din mână, fiindcă, răsfoind-o, descoperi poveşti cutremurătoare ale celor care au trăit acel sfârşit de decembrie. Interviurile de istorie orală cuprinse în volum sunt puternice, reale, emoţionante;construiesc o imagine umanizată a revoluţiei, vie, în mişcare. Cu gânduri, cu frici, cu izbucniri nervoase, cu egoisme, cu haz de necaz, cu reacţii neaşteptate, cu gesturi necugetate, de înţeles doar în contextul lui decembrie ’89. Tânăr student caut revoluţionar este o carte despre Revoluţie cum nu s-a mai scris până acum. În „Avertismentul” care precede interviurile, profesorul Zoltán Rostás subliniază:„Culegerea de faţă este o altfel de carte, deoarece se bazează nu pe procese verbale ale unor comisii parlamentare sau anchete judiciare, ci pe mărturiile înregistrate de tineri de aceeaşi vârstă cu Revoluţia“. Aceasta pentru că interviurile cuprinse în primul volum al lucrării Tânăr student caut revoluţionar, intitulat La început a fost frica, au fost realizate, în perioada octombrie-decembrie 2009, de studenţi născuţi chiar în anul 1989.

„Când am pornit mi-a fost o frică de nu mai ştiam de mine. Dar nu ştiu cum mi-a dispărut, poate pentru că eram sigur că o să mor oricum şi atunci nu mai aveam de ce să mă tem. Mă vedeam mort, mă vedeam împuşcat, mă rugam măcar să mor repede”, rememorează Alexandru Contoloru. Iar Horia Bălăşoiu îşi aminteşte tulburarea care l-a cuprins în noaptea de 21 spre 22 decembrie:„Nu îmi huruiau în cap decât aceste mitraliere care omorâseră oamenii şi zgomotul ăla înfundat al şenilelor, al roţilor de TAB-uri care călcau peste lume. Am început să fug şi să vomit şi m-am oprit din fugă numai la statuia lui Kogălniceanu”. Daniel Toma spune franc:„Sincer, dacă s-ar repeta un astfel de eveniment în ţara asta a mea şi a noastră, cred că aş lua un pumn de somnifere, chiar fără indicaţie medicală, şi m-aş trezi numai când s-ar fi terminat”.

Tânăr student caut revoluţionar, coordonatori Zoltán Rostás şi Florentina Ţone, Editura Curtea Veche, Preţ:34 lei (29 lei pe site-ul editurii), Pagini:480

Mai multe