„Georgia, țara dintre zăpezi și portocali”, Conferința de Joi la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul la Conferința de Joi, 27 iulie 2023, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu nr 2), pe tema „Georgia, țara dintre zăpezi și portocali”, care va fi susținută de Tamari Matchutadze, Cristina Rusiecki și Cătălin D. Constantin. Intrarea este liberă.

Pământ creștin din inima Caucazului, între Rusia, Turcia, Armenia și Azerbaidjan, Georgia îți promite una dintre cele mai frumoase aventuri posibile. Acest pământ s-a aflat la răscrucea drumurilor istorice de când oamenii au părăsit Africa – în Georgia a fost găsit cel mai vechi hominid din Europa (1,8 milioane de ani), ceea ce îi face pe georgieni să spună că sunt cei mai bătrâni europeni! Climatul său mediteraneean permite o producție agricolă variată și este leagănul viticulturii de mai bine de 8000 de ani! Tamari Matchutadze, profesor la Universitatea Shotra Rustaveli din Batumi, își va prezenta țara, Georgia, în cadrul conferinței de pe 27 iulie, de la Palatul Suțu, precizează un comunicat al Muzeului Municipiului București.

Pe măsură ce ochiul se obișnuiește cu frumusețile naturale cu care Georgia este hărăzită din plin, mintea începe să fie curioasă de oamenii acelor locuri. Una dintre cele mai surprinzătoare comunități se dovedește cea din Ușguli. Casele cu turnuri, obiceiurile, personalitățile născute în acele locuri sunt în aceeași măsură de incitante ca zona izolată în care s-au născut. Despre acestea va vorbi Cristina Rusiecki.

Pe urmele unei călătoare franceze de la 1880 în ținutul Megrelia din Georgia, antropologul Cătălin D. Constantin, reface astăzi un traseu de călătorie de acum un veac și jumătate, ocazie de a descoperi cum se schimbă geografia voiajului de explorare a unui ținut la granița dintre Europa și Asia.

Conferința se va desfășura în limbile română și franceză.

Prof. univ. Tamari Matchutadze, doctor în filologie franceză, este director al Departamentului de Cercetare la Universitatea Shota Rustaveli din Batumi, Georgia. Autoare a numeroase articole științifice, participă în calitate de cercetător și coordonator la mai multe programe europene și naționale.

Dr. Cristina Rusiecki este critic de teatru. Absolventă de Litere și de Teatrologie, își ia doctoratul cu o teză despre „Teatrul cruzimii” și spectacolele românești ale ultimului deceniu. Este autoarea volumelor „Radu Afrim. Țesuturile fragilității” (2012), „Despre dictatură și alți demoni. Iulius Caesar. Jurnal de repetiții” (2013) și „Un click și o mie de realități” (2020). „Nod în cinci. Câteva abordări în teatru” (2021).

Conf. univ. Cătălin D. Constantin este editor de carte, antropolog și coordonatorul Conferințelor de Joi. Predă cursuri la Facultatea de Litere a Universității din București și este prodecan al Facultății, începând din 2016.

Mai multe detalii despre eveniment aflați accesând acest link.

Mai multe