Festivalul cetății medievale Mălăiești, la poalele Retezatului
Mai multe trupe de reconstituire istorică și ordine ale cavalerilor din Sebeș, Deva și Târgu Mureș vor lua parte, duminică, la o nouă ediție a Festivalului cetății medievale Mălăiești - Istorie și tradiții, din comuna hunedoreană Sălașu de Sus, aproape de poarta de intrare în Parcul Național Retezat.
Din programul pregătit pentru acest an nu vor lipsi o paradă a cavalerilor, dansuri medievale, demonstrații de lupte între cavaleri, jonglerii cu focul, un spectacol folcloric și un foc de artificii, informează Agerpres.
Turiștii care vor fi prezenți la festival se vor putea bucura de produsele tradiționale locale, între care și renumiții „virșli de Sălaș”, un fel de cârnați subțiri picanți, care au în compoziție carne de oaie și capră și se consumă după ce au fiert la foc mic.
Manifestările vor începe la ora 12,00, cu instalarea taberelor medievale și un târg al producătorilor locali.
Deschiderea oficială este programată pentru ora 16,00, cu o paradă a cavalerilor, schimb de gărzi și drapele, prezentări de arme și demonstrații de luptă între cavaleri. Nu vor lipsi un spectacol de teatru Comedia dell' Arte, numere de magie, dansuri medievale.
Festivalul Cetății Mălăiești se va încheia duminică seara cu un număr de jonglerii cu focul, finalul fiind rezervat pentru un foc de artificii.
Aflat la ediția a VI-a, festivalul este organizat de Primăria și Consiliul Local Sălașu de Sus cu sprijinul Direcției Generale Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara și a Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara, instituții aflate în subordinea CJ Hunedoara.
Situată la intrarea în Parcul Național Retezat, Cetatea Mălăiești datează din secolul al XIV-lea și a fost ridicată la poalele Masivului Retezat de cnejii din familia Sărăcin. Clădită din piatră de râu, construcția a rezistat până în secolul al XVII-lea, când a fost părăsită.
Reabilitarea monumentului istoric a început în anul 2012, când din cetate mai rămăseseră donjonul și brâul care îl înconjura. Lucrările de restaurare a monumentului au costat circa 1,5 milioane de euro, fiind realizate cu fonduri europene de care a beneficiat comuna Sălașu de Sus.
Foto sus: © Facebook / Cetatea Medievala Malaiesti / InfoTurism Salasu de Sus