De văzut în luna martie

Autor: Redacția
🗓️ 20 martie 2023

Sunteți în căutare de filme și documentare de inspirație istorică, de văzut la cinema sau la televizor luna aceasta? Iată recomandările redacției:

Submarinele naziste

History Channel | miercurea, de la ora 23:00

Goana după submarinele naziste spune povestea remarcabilă a lui Gilbert Roberts, Jean Laidlaw și a Serviciului Naval Regal al Femeilor (WRNS) – cunoscut și sub numele de „Wrens” –, care au folosit tactici revoluționare de jocuri de război pentru a învinge flotele de submarine ale amiralului Karl Dönitz, în Bătălia Atlanticului din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

În 1943, amiralul Karl Dönitz, șeful flotei naziste de submarine, aduce Marea Britanie în pragul foametei prin scufundarea navelor comerciale ale acesteia. Submarinele sale atacă fără avertisment și dispar imediat. Tacticile mortale ale lui Dönitz sunt misterioase. Dacă ruta maritimă transatlantică vitală este tăiată, Marea Britanie va fi nevoită să se predea, iar Aliații își vor pierde ultimul punct de sprijin în Europa de Vest. Marina Regală trebuie să găsească o modalitate de a-l învinge pe Dönitz.

Ei apelează la Gilbert Roberts, ofițer în rezervă specializat în simulări și tactici de război. Împreună cu Jean Laidlaw, una dintre primele femei contabile autorizate din Marea Britanie, și cu o mică echipă de tinere strălucitoare, Roberts pune în scenă bătălii navale și scenarii de jocuri de război pe o podea, folosind cretă și machete de nave din lemn. Ei descifrează tacticile lui Dönitz și întorc situația în defavoarea submarinelor, dezvoltând strategii pentru a le distruge. Munca lor a permis Aliaților să schimbe cursul războiului, să contraatace submarinele inamice și să învingă Germania nazistă.

Ultimele zile ale regilor

History Channel | de joi, 23 martie, de la ora 21:00

În miniseria inedită Autopsie regală, Alice Roberts, profesor în antropologie biologică, investighează cauza morții a doi dintre cei mai cunoscuți monarhi britanici, Regele Charles al II-lea și Regina Elisabeta I. În centrul fiecărei investigații se află o autopsie detaliată, prin care se caută orice indiciu pe suprafața și în interiorul corpului monarhului.

Descoperirile sunt ulterior prezentate unor experți în medicină și istorie, care explorează cauza, simptomele bolilor și modul în care fiecare afecțiune l-ar fi afectat pe monarh, atât în timpul vieții, cât și când a murit. Folosind relatări ale martorilor la trecerea în neființă a monarhilor, ultimele lor zile sunt aduse la viață în detalii vii, cu scene dramatice.

Aventurile vikingilor

Viasat History | în fiecare vineri din martie, de la ora 22:00

Vikingii au avut un impact uriaș asupra istoriei medievale timpurii din Peninsula Scandinavă, Insulele Britanice și din alte părți ale Europei. Renumiți pentru arta lor sofisticată și calitățile de comercianți, au lăsat totuși în urmă un șir de întâlniri sângeroase, prin diverse zone de pe întregul continent. Ce lucruri noi am mai putea descoperi despre această „rasă de războinici”? Aflați urmărind două premiere: Vikingii: Povestea adevărată și Vikingii: Regatul pierdut. 

Isprava husarilor

LA CINEMA | DIN 24 MARTIE

Acțiunea filmului Hadik are loc în 1757. În timpul Războiului de Șapte Ani, András Hadik a primit o misiune specială de la împărăteasa Austriei, Maria Tereza: să înainteze în secret la Berlin cu unitățile sale de husari, pentru a captura și jefui capitala inamică, în absența Regelui Frederic al II-lea al Prusiei. Hadik și soldații săi au străbătut cei 450 de kilometri în doar șase zile, pentru a ataca prin surprindere orașul. Atacul este complet neașteptat, iar misiunea are succes. Armata lui Hadik pleacă din Berlinul ocupat înainte ca întăririle inamice să ajungă în oraș.

Istoria unui festin

LA CINEMA | DIN 24 MARTIE

În anul 1983, artistul român Daniel Spoerri îngroapă undeva în suburbiile Parisului resturile unui festin la care au participat sute de oameni. În 2016, odată cu descoperirea acestora de către arheologi, începe și călătoria filmului, care urmează amintirile artistului înspre locurile unde și-a petrecut copilăria. Masa festivă devine astfel o încercare de a învinge moartea.

Documentarul Topografia hazardului este regizat de Eva Pervolovici.

Dramă în munți

LA CINEMA | DIN 24 MARTIE

O poveste emoționantă despre prietenia dintre doi copii (Pietro și Bruno) ce devin bărbați în timp ce încearcă să șteargă amprentele pe care părinții le-au lăsat asupra vieților lor. Unul aparține orașului, celălalt este ultimul copil dintr-un sat de munte.

De-a lungul anilor, viața îi va duce ba departe, ba aproape unul de celălalt, dar le distruge prietenia, ei rămânând uniți de pasiunea pentru munți. Bazat pe romanul Le otto montagne de Paolo Cognetti, filmul Cei opt munți a fost nominalizat la Palme d’Or în 2022, iar regizorii Felix van Groeningen și Charlotte Vandermeersch au câștigat Premiul juriului.

Avionul dispărut

ONLINE, PE NETFLIX

Zborul 370 operat de Malaysian Airlines trebuia să fie unul de rutină pe ruta Kuala Lumpur-Beijing, cu 239 de pasageri și echipajul la bord. Însă, la scurt timp după decolare într-o noapte liniștită din 2014, MH370 a dispărut definitiv de pe radar.

Dispariția șocantă a avionului de linie a fost intens mediatizată, a stârnit revolte, a fost începutul coșmarului rudelor celor aflați la bordul acestuia și a dat startul unei căutări de răspunsuri la nivel global, care însă nu au venit niciodată.

Serialul documentar MH370: Avionul care a dispărut, a cărui acțiune se desfășoară în șapte țări, utilizează imagini de arhivă pentru a face o reconstituire a nopții dispariției, oferindu-le privitorilor ocazia de a explora trei dintre cele mai disputate teorii ce planează în jurul acestui eveniment. Producția include și interviuri cu rudele pasagerilor, oameni de știință, jurnaliști și oameni obișnuiți din întreaga lume care, după nouă ani, mai speră să primească o explicație.

Textul a fost publicat în numărul 254 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 martie - 14 aprilie, și în format digital pe platforma paydemic.

Mai multe