De văzut în luna iunie
Nu știți ce să alegeți din sumedenia de filme și documentare care sunt la cinema și la TV? Iată recomandările redacției pentru luna iunie:
Barocul italian
La cinema
O călătorie în frumusețea Romei baroce, când orașul era centrul artei occidentale, în care orice pictor, sculptor și arhitect ambițios își dorea să se afle. Aceasta este povestea celei mai faimoase rivalități artistice din toate timpurile, cea dintre Borromini și Bernini, dar și povestea rivalității lui Borromini cu sine însuși: un geniu atât de absorbit de arta sa încât o transformă într-un demon care îl devorează din interior, obligându-l să aleagă moartea pentru a ajunge la eternitate.
Documentarul Borromini și Bernini: Provocarea perfecțiunii este regizat de Giovanni Troilo.
Secretele balenelor
LA CINEMA
O balenă cu cocoașă eșuează pe un țărm îndepărtat. În timp ce luptă să-și salveze viața, descoperim povestea acestor creaturi extraordinare, locuitoare ale oceanelor lumii, cu abilități remarcabile și vieți sociale bogate.
Documentarul Gardienii planetei ne poartă într-o călătorie de descoperire a unor teritorii neexplorate și a societății puțin cunoscute a balenelor, esențiale pentru ecosistemul planetei noastre de mai bine de 50 de milioane de ani.
Un conflict de secol XVIII
LA CINEMA | DIN 28 IUNIE
În Danemarca secolului al XVIII-lea, căpitanul Ludvig Kahlen, un erou de război sărac, își propune să îmblânzească un pământ vast și nelocuit, pe care aparent nimic nu poate crește. Această zonă frumoasă se află sub conducerea lui Frederik De Schinkel, un nobil fără milă care realizează amenințarea pe care o reprezintă Kahlen pentru puterea sa.
Pe măsură ce o nouă comunitate începe să se stabilească, De Schinkel jură răzbunare, ceea ce duce la o confruntare violentă între cei doi bărbați.
Filmul Bastardul este o adaptare a bestsellerului din 2020 Căpitanul și Ann Barbara, de Ida Jessen, inspirat de o poveste adevărată din istoria Danemarcei, despre căpitanul pensionar devenit fermier Ludwig von Kahlen.
Războinicii de teracotă
ONLINE | PE NETFLIX
La 50 de ani de la descoperirea remarcabilă a războinicilor de teracotă – o armată de 8.000 de soldați făcuți din ceramică, creată pentru a păzi mausoleul primului împărat al Chinei – ce informații noi avem despre acest sit arheologic unic? Se pare că statuile au fost îngropate împreună cu împăratul în anii 210-209 î.Hr., cu scopul de a-l proteja în viața de apoi. Însă au fost descoperite și alte figurine de teracotă: oficiali, acrobați, culturiști, muzicieni.
Documentarul Misterele războinicilor de teracotă explorează extraordinarul mormânt al împăratului Qin Shi Huang.
O lume a misterelor
History Channel | lunea, la ora 21:00
Ce știm despre comoara pierdută a legendarului rege aztec Montezuma? A existat cu adevărat Grădina Edenului și, dacă da, unde anume s-a aflat? Ce s-a întâmplat cu tezaurul secret al Cavalerilor Templieri?
Serialul documentar Cele mai mari mistere ale istoriei revine cu un nou sezon de investigații speciale, care oferă alte perspective asupra unor evenimente istorice celebre, prin dovezi, investigații și interviuri inedite.
Investigațiile extraterestre
History Channel | miercuri, 26 iunie, la ora 22:00
În 2017, ziarul „The New York Times” a publicat un articol șocant care dezvăluie informații despre programul OZN al Pentagonului. În documentarul Biroul Federal de Investigații Extraterestre, vedeta rock Tom DeLonge vorbește cu persoane din fostele cercuri guvernamentale.
Vom afla informații ascunse de autoritățile americane despre obiecte și înregistrări video, interviuri cu martori oculari. Nu vor lipsi nici interviurile cu ofițeri militari.
Istoria creștinătății
Viasat History | în fiecare duminică, la ora 13:25
Blocul tematic Poveștile creștinătății aduce la lumină viețile unor oameni devotați, care au străbătut Egiptul în secolul al XIX-lea și la începutul secolului XX, ca să descopere primele texte creștine.
Ne sunt prezentate studiile recente despre cel mai bine păstrat caz de crucificare din epoca romană și orașele biblice pierdute, aflate în Irakul de astăzi (printre care Ninive, Babilon, Girsu și Uruk). Un alt episod aduce informații noi despre probabil cel mai cunoscut și mai important artefact biblic din istorie, Sfântul Chivot sau Chivotul Legământului.
Războiul uitat
Viasat History | sâmbătă, 15 iunie, la ora 22:00
În vara lui 1940, Europa era în plin război. Churchill preluase puterea și, în mijlocul discuțiilor aprinse despre spioni și spionaj, a luat decizia de a-i aresta pe cetățenii britanici originari din Germania, Austria și Italia. Mulți dintre ei erau oameni nevinovați; unii erau chiar refugiați evrei, care fugiseră din calea persecuției naziste.
Întreaga manevră politică avea să se încheie cu unul dintre tragicele episoade de pe frontul britanic, înainte de a fi exilată într-o notă de subsol din istoria celui de Al Doilea Război Mondial. Discutând cu unii dintre ultimii supraviețuitori ai acelor zile și apelând la scrisori și arhive necunoscute până acum, documentarul Războiul uitat al lui Churchill prezintă, pentru prima dată, acest eveniment.
Textul a fost publicat în numărul 269 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 iunie - 14 iulie, și în format digital pe platforma paydemic.