Dacii și războaiele cu romanii până la pacea din anul 89

📁 Dacia antică
Autor: Redacția
🗓️ 4 decembrie 2024

Războaiele daco-romane din perioada împăratului Domițian sunt deosebit de violente, victoriile alternând. Decebal reușește o performanță pe care inamicii Imperiului Roman au realizat-o extrem de rar: nimicirea unei legiuni în totalitatea ei și capturarea însemnelor acesteia - ceea ce echivala cu dispariția marii unități.

De asemenea, un raid al dacilor peste Dunărea înghețată face prăpăd în Moesia (Bulgaria de azi), dimensiunile înfrângerii suferite de romani fiind reflectate de faptul că însuși guvernatorul provinciei cade în luptă.

Puterea militară și resursele colosale ale Imperiului Roman încep să încline însă balanța, iar după o nouă campanie la nord de Dunăre, al cărei apogeu este prima bătălie de la Tapae, regatul dac e silit să se recunoască stat clientelar al Romei. E drept, în condiții deosebit de avantajoase pentru Decebal, care rămâne neînvins și își păstrează tronul.

În episodul următor reluăm povestea dacilor de la momentul anului 89, când s-a încheiat pacea cu Domițian, și vorbim despre cele două războaie daco-romane inițiate de Traian, care au dus la cucerirea Daciei. În acest al doilea episod pregătim și un moment special: prezentăm și explicăm integral, imagine cu imagine, Columna lui Traian, unde este redată (bineînțeles, din perspectivă romană) povestea războaielor daco-romane ale lui Traian.

Andrei Pogăciaș, doctor în istorie, revine la podcastul „Colecționarul de Istorie“ pentru a povesti despre daci și războaiele lor teribile cu romanii. În episodul de astăzi (video jos) relatăm despre civilizația dacilor, cultura lor și structura socială a statului, dovezile arheologice găsite și puterea militară.

Vorbim despre ciocnirile tot mai dese pe care dacii le au cu romanii după moartea lui Burebista și sosirea colosalului imperiu la granițele lor.

Dacii reprezentau de multă vreme o amenințare pentru Imperiul Roman. Ca regat condus din munții considerați impenetrabili, puterea dacilor amenința provinciile romane de la Dunăre și chiar din Balcani. Raidurile lor puteau provoca dezastre militare, umane și economice la sudul fluviului, iar Roma trebuia să mențină în zonă efective importante de trupe.  

Decebal era rege clientelar al Romei din anul 89, de la pacea încheiată cu împăratul Domițian. Aceasta implica un anumit grad de supunere față de Roma, ceea ce regele dac nu avea în plan. Dio Cassius, sursa principală de informaţii pentru războiul dus de Traian în Dacia, scrie că împăratul roman a pornit campania, fiind nemulțumit de sumele de bani pe care Roma trebuia să le plătească în fiecare an. Pe lângă asta, „vedea apoi că puterea și îngâmfarea dacilor sporesc necontenit”.  

Mai multe