Conferință dedicată habitatului cosmic, susținută de cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 22 octombrie 2024

Fundația Culturală Dalles a Academiei Române invită publicul joi, 24 octombrie 2024, la conferința „Expansiunea umană în spațiul extraterestru. Habitat și condiții de viață“, susținută de dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, primul și singurul cosmonaut român care a zburat în spațiul cosmic.

Evenimentul va avea loc la Sala „Dalles“ din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, începând cu ora 18. Intrarea publicului este liberă, informează un comunicat al Academiei Române.

Conferința oferă o perspectivă asupra domeniului complex al spațiului și asupra condițiilor cosmice așa cum au fost ele determinate prin experimente și prin teste la bordul stațiilor spațiale locuite. În expunerea sa, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu va oferi detalii despre habitatul în care au trăit și trăiesc luni de zile echipajele cosmice, reprezentat de stațiile orbitale, și va descrie câteva dintre echipamentele care generează și mențin condițiile de viață cât mai apropiate de cele terestre. Dumitru-Dorin Prunariu va povesti și despre numeroasele modificări ce intervin în funcționarea organismului uman al astronauților în condiții de microgravitație, precum și despre larga paletă a problemelor medicale ce pot apărea, pentru prevenirea cărora este necesară adoptarea unor măsuri precise.

Conferința va evidenția modul în care pot fi aplicate lecțiile învățate de-a lungul câtorva decenii, folosind experiența programului lunar Apollo, dar și activitățile de la bordul Stației Cosmice Internaționale și al stației cosmice chinezești Tiangong. În ultima perioadă sunt formulate numeroase ipoteze asupra unui posibil viitor extraterestru al unei părți din omenire, însă trebuie investigați foarte serios factorii cosmici și specificul spațiilor interplanetare, chiar dacă următoarele ținte ale zborurilor pilotate ar putea fi Luna și planeta Marte, atât de mult cercetate de către exploratori.

Dumitru-Dorin Prunariu este primul cosmonaut român și al 103-lea din lume care au zburat în spațiul cosmic. În anul 1981 a participat, în cadrul programului internațional Intercosmos, la un zbor spațial de 8 zile la bordul navei cosmice Soyuz-40 și al stației spațiale Saliut-6.

Este unul dintre membri fondatori ai Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), înființată în anul 1985. Din anul 1992 reprezintă Guvernul României la sesiunile Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic (COPUOS), fiind președinte al Subcomitetului Științific și Tehnic al COPUOS (2004-2006) și președinte al comitetului (2010-2012). Din 1998 până în 2004 a fost președintele Agenției Spațiale Române.

În perioada 2010-2016 a fost președinte ASE Europa, iar între anii 2011-2014 a fost președintele ASE International. Între anii 2006-2008 a fost directorul Oficiului Român pentru Știință și Tehnologie de pe lângă Comisia Europeană. În anul 2012 a fost numit unul dintre cei 15 membrii ai Grupului de experți guvernamentali privind transparența spațiului extraatmosferic și măsuri de consolidare a încrederii (TCBM), instituit printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. În 2018 a fost numit între cei 25 de membri ai Grupului de experți guvernamentali privind măsuri practice suplimentare pentru prevenirea unei curse a înarmărilor în spațiul extraatmosferic, instituit de Adunarea Generală a ONU.

Cosmonautul Prunariu a fost membru al grupului de lucru care a elaborat un raport privind Securitatea spațială pentru Europa, în cadrul Institutului European de Studii de Securitate. Din 2014 până în 2017 a fost vicepreședinte al Comitetului pentru relații internaționale al Agenției Spațiale Europene, continuând să fie reprezentantul României în cadrul acestui comitet. În perioada 2018-2020 a fost unul dintre vicepreședinții Grupului de lucru al COPUOS, pentru elaborarea strategiei „Agenda spațială 2030“, adoptată în 2021 printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Este membru în consiliul de conducere al Academiei Internaționale de Astronautică, membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte și Științe și membru al Academiei Europene de Științe și Arte.

Ca recunoaștere a meritelor sale în promovarea internațională a studiului asteroizilor cu potențial de impact cu Terra și pentru implicarea în activitatea mai multor instituții și proiecte de cercetare, Uniunea Astronomică Internațională a decis în anul 2017 ca numele cosmonautului Prunariu să fie dat unui asteroid din centura principală a Sistemului Solar, asteroidul „10707 Prunariu“.

Sala „Dalles“, unde se desfășoară „Conferințele Dalles ale Academiei Române“, a fost construită între anii 1930-1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, și confiscată abuziv în 1948 de către regimul comunist. Începând cu 2023, celebra Sală „Dalles“ din București, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, beneficiază de un program de conferințe și dezbateri structurat de Academia Română, prin Fundația Culturală Dalles. Conferințele se desfășoară lunar, joia, de la ora 18, în a treia sau a patra săptămână a fiecărei luni.

Foto sus: Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român (© Universitatea de Vest din Timișoara)

Mai multe