Biserica evanghelică de la Herina îşi deschide porţile, la sfârşitul săptămânii, pentru un festival medieval
Biserica evanghelică de la Herina, monument istoric ce datează din secolul al XIII-lea, îşi va deschide porţile, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru un festival medieval organizat de Asociaţia "Produs în Bistriţa-Năsăud", în cadrul proiectului "Porţi deschise spre cultură", finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), relatează Agerpres.
Festivalul "Herina Benedictum" va avea loc în perioada 1-2 iunie şi se doreşte a fi "o fascinantă călătorie pe un tărâm prea puţin cunoscut".
"Călătorul care ajunge în nordul Transilvaniei, pe platoul înalt şi verde din partea de est a satului Herina (comuna Galaţii Bistriţei), situat la 15 kilometri de Bistriţa, în Poarta Transilvaniei - Bistriţa-Năsăud, este fascinat de un monument impozant, cu aspect de castel: biserica cu arhitectură romanică din secolul al XIII-lea. Aparţinând iniţial unei mănăstiri benedictine, Biserica de la Herina este unul din cele mai vechi şi unitare stilistic monumente de arhitectură din România, fiind cel mai reprezentativ exemplu de bazilică cu trei nave şi două turnuri din Transilvania. Devenită ulterior evanghelică, biserica este şi astăzi bine păstrată. Vechea biserică şi comunitatea cu sprijinul căreia s-a edificat aceasta vor fi trezite la viaţă, în perioada 1 - 2 iunie 2024, prin Festivalul medieval Herina Benedictum - o adevărată lecţie deschisă de istorie şi cultură locală", se precizează în comunicatul de presă remis luni de organizatori.
Pe lângă muzica şi dansurile medievale, demonstraţiile cavalereşti, spectacolele de jonglerii cu foc şi atelierele meşteşugăreşti, în cadrul reconstituirilor istorice va fi spusă povestea, documentată istoric, a întemeierii bisericii monahale.
Vizitatorii vor putea apela la ghidaje cultural istorice, realizate cu sprijinul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, al Şcolii Gimnaziale "Grigore Herinean" Galaţii Bistriţei şi al voluntarilor Centrului Europe Direct Bistriţa-Năsăud.
Accesul în zonă se va putea face cu curse regulate de transport în comun, cu plecare din municipiul Bistriţa.
Programul mijloacelor de transport care merg la festival, precum şi programul detaliat al celor două zile de festival pot fi consultate pe pagina de Facebook a manifestării.