Destinul tragic al Titei Cristescu, prima Miss România: a fost otrăvită de Crăciun

Tita Cristescu, fiica liderului comunist Gheorghe Cristescu, a murit otrăvită cu cianură de potasiu în seara de Crăciun. Vinovatul a fost descoperit după 30 de ani.

Tita Cristescu (1908-1935), fiica lui Gheorghe Cristescu, este înmormântată la Cimitirul Bellu. Una  dintre cele mai frumoase femei ale României interbelice a avut un destin tragic.

Tânăra a obținut titlul de Miss România în anul 1929, fiind prima Miss România din istorie. A câștigat câteva concursuri de frumusețe în Germania și a cochetat cu actoria. Datorită frumuseții ei și a poziției sociale a fost inclusă în cercurile mondene ale perioadei interbelice.

Destinul divei a fost curmat în ajunul Crăciunului din anul 1935 când, ajunsă acasă împreună cu mai mulți prieteni, a fost întâmpinată de menajeră care i-a oferit o cutie cu bomboane. Tita a vrut să-și servească prietenii, însă aceștia au refuzat-o. Tânăra a înfulecat cu poftă două bomboane, fără să știe că în interior era cianură de potasiu.

Mormântul Titei Cristescu din Cimitirul Bellu

La câteva zile după această scenă, Tita Cristescu a murit. În timpul anchetei au fost interogați peste 150 de martori, iar Liviu Ciulei senior a fost principalul suspect deoarece trăia cu ea în concubinaj de peste cinci ani.

Adevăratul vinovat avea să fie descoperit peste 30 de ani. O bătrână aflată pe patul de moarte s-a spovedit unui preot și și-a mărturisit crima. Era vorba de servitoarea Maria Suciu. Mobilul crimei? „Pentru că era prea frumoasă, avea de toate, iar eu nu aveam nimic”.

Mai multe