Revolverul spaniol oferit lui Ion I. C. Brătianu
În patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“ se află un revolver spaniol care i-a fost oferit lui Ion I. C. Brătianu, președinte al Consiliului de Miniștri al României în perioada 1914-1918. Arma a fost produsă și damaschinată în Spania, de unde au fost comandate revolvere pentru Armata Română în perioada 1915-1917. Pe lângă acest revolver sunt cunoscute alte patru exemplare, similare, toate decorate și oferite unor personalități importante de la acea dată.
Cele patru revolvere sunt de două modele, ambele folosite de Armata Română. Două sunt de model „Bayard“ saumd. 1915, copie a unui revolver belgian, iar celelalte două sunt tot copii ale unui revolver belgian, „Nagant model 1910“.
Un revolver și pentru regele Ferdinand
Unul dintre revolverele model „Bayard“a fost oferit Regelui Ferdinand I, fiind marcat ca atare. Acesta se află în colecția Muzeului Național de Istorie a României.
Celălalt revolver model „Bayard“ se află tot în colecția Muzeului Militar Național„Regele Ferdinand I“. Fiind lipsit de mar-caje, nu știm cui i-a fost oferit, deși este la fel de frumos decorat ca și celelalte trei.
Revolverul oferit prim-ministrului Ion I. C. Brătianu este copia lui „Nagant model1910“, iar perechea lui, un revolver decorat de același atelier, a fost oferit colonelului, la acea dată, Vasile Rudeanu, directorul Direcției Armamente din Ministerul de Război, însărcinat în perioada Primului Război Mondial cu achiziționarea de armament și material de război pentru Armata Română. Acest revolver se află într-o colecție privată din SUA.
România a cumpărat aproximativ 95.000 de revolvere din Spania
În perioada neutralității, care a precedat intrarea României în Primul Război Mondial, președintele Consiliului de Miniștri, Ion I. C. Brătianu, l-a trimis pe colonelul Vasile Rudeanu în străinătate,cu misiunea de a achiziționa armament și muniție pentru pregătirea armatei.
Misiunea era foarte dificilă fără semna-rea unei alianțe cu una dintre părțile aflate în conflict. Țările neutre, precum Spania și SUA, aveau deja numeroase contracte antamate cu părțile beligerante și favorizau Antanta.
În călătoriile sale, colonelul Vasile Rudeanu a ajuns și în Spania, la Madrid, unde a semnat primele contracte pentru achiziționarea de revolvere. După ce s-a decis intrarea României în conflict de partea Antantei, colonelul Vasile Rudeanu a primit sarcina instalării la Paris a Misiunii civilo-militare române, pe care o va și conduce.
În final, România a achiziționat circa 95.000 de revolvere din Spania, o comandă importantă pentru micii producători de arme din orașul Eibar. Probabil, ca mulțumire pentru aceste comenzi, au fost comandate și revolverele ornate pentru persoane importante din statul român, implicate în semnarea contractelor.
Un suvenir pentru Ion I. C. Brătianu
Revolverul prim-ministrului Ion I. C. Brătianu este damaschinat (încrustat) la atelierul „Fabrica de Grabados de F.A. Larrañaga“, din Eibar, și este marcat pe partea stângă, deasupra gărzii trăgaciului, cu inscripția: „SOUVENIR d’EIBAR A Mr. Ioan. I. C. BRATIANO“.
Pe partea de sus a țevii este marcat „-Cal-8m/m-ORDONNANCE-1915-“. Alte mar-caje ale fabricantului revolverului nu sunt prezente. Revolverul este o copie simplificată a celui belgian „Nagant model 1910“, cel mai probabil fabricat de „Francisco Arizmendi y Goenaga“, de calibrul 8x27r mm.
Arma a intrat în colecția Muzeului Militar în anul 1960, din păcate fără cutia în care a fost prezentată și îi lipsește capă-tul tijei de extracție. Caracteristicile armei sunt următoarele: calibrul: 8x27r mm; lungimea țevii: 12 cm; lungimea armei: 24 cm; greutate: 0,9 kg.
Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”
La 18 decembrie 1923, Regele Ferdinand I a semnat Înaltul Decret Nr. 6064 prin care Secția Militară, înființată pe lângă Muzeul Național, se transformă în Muzeul Militar Național. Multiplele colecții ale Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“ sau imensul fond documentar ce se regăsește în colecțiile Fototecă, Carte Rară și Veche, Stampe,Peceți, Desene etc. conțin obiecte unice și cu valoare patrimonială inestimabilă.
Acest articol a fost publicat în numărul 260 al revistei „Historia” (revista:260), disponibil în format digital pe platforma paydemic.