Razboaiele Iugoslave- o relatare succintă
Între 1991 şi 2001 lumea a luat parte la una dintre cele mai controversate şi sângeroase serii de razboaie de la al Doilea Razboi Mondial şi până în prezent numite Razboaiele Iugoslave. Venite pe fondul unor drastice probleme economice, dar şi a unor indelungate conflicte etnice, acestea au lăsat în urmă mii de morti. Până în anul 1991 când începe seria de razboaie, cele sapte state Bosnia si Herţegovina, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Slovenia erau regăsite sub denumirea de „Republica Socialistă Federală Iugoslavia”, denumire căpătată în anul 1963.Odata cu anii '80 revoltele etnice naţionaliste au dus la dezbinarea federaţiei, tocmai prin încălcarea unor drepturi umane fundamentale. Însă cauzele prăbuşirii republicii socialiste merg mult mai departe. Iata o relatare succintă a evenimentelor din fosta Iugoslavie:
Începutul anilor 1980 aduce Iugoslaviei probleme financiare destul de mari, datoriile lor depasind peste 20 de milioane de dolari. Banca Mondială şi FMI stabilesc însă acordarea unui nou împrumut numit ”Structural Adjustement Programs”. Efectul împrumutului a fost unul dezastruos, ce a dus la un haos nu doar pe plan economic, ci si pe plan politic. În 1989 priministrul iugoslav face o vizită în America unde se întâlneşte cu George Bush Sr. în speranţa acordarii unui nou ajutor financiar. Dorinţa de redresare economică nu a avut nici un efect, astfel că în 1990 s-a asistat la un colaps economic dominat de devalorizarea monedei, încetarea proiectelor şi programelor sociale şi creşterea preţurilor.
Cei doi factori etnici si economici au declanşat seria de razboaie iugoslave. Primele trei razboaie s-au desfasurat intre 1991 şi 1995 fiind cele care au dus la destramarea Republicii Socialiste Federaliste Iugoslavia. Acestea sunt urmate de o serie de încă trei razboaie derulate in zonele populate de albanezi.
Primul război, cunoscut sub numele de Razboiul de 10 zile din Slovenia a avut la bază intrarea trupelor iugoslave pe la graniţa Sebiei cu Italia, imediat dupa ce acasta şi-a declarat independenta.Izbucnirea războiului a dus la eforturi diplomatice ale Comunității Europenepentru a pune capăt crizei. Trei miniștri de externe ai CE s-au întâlnit cu reprezentanți ai guvernelor din Iugoslavia și Slovenia la Zagreb, în noaptea de 28 spre 29 iunie, căzând de acord asupra unui plan pentru un armistițiu, care însă nu a fost pus in aplicare. Razboiul s-a încheiat pe data de 7 iulie 1991 odată cu acordul de la Brioni.
Al doilea război şi anume Razboiul Croat de Independentă, a constat in atacul primit de guvernului croat din partea sârbilor începând cu 1991, acesta terminându-seîn 1995. Încetarea focului s-a înfaptuit în 1992, dar cu toate acestea, Croaţia a continuat operaţiunile militare până in 1995, participând la razboiul din Bosnia. În 1995 Croaţia inteprinde Operaţiunea Storm, cu scopul de a cuceri Krajina. Menirea intervenţiei în războiul din Bosnia a fost de asemenea consolidarea independenţei croate.Statele Unite a sprijinit operaţiunea, iar CIA a oferit informaţii militare croaţilor.
Razboiul bosniac, al treilea din prima triada, a debutat în 1992 şi a luat sfârşit în 1995.În anul 1992, forțele sârbe au desfășurat în regiunile ocupate acțiuni de eliminare a populației civile musulmane şi croate. Acțiunea de purificare etnică deși nu a avut loc doar în teritoriile ocupate de către sârbi, au fost practicate pe un teritoriu mult mai vast, pe scară largă și mediatizat intens astfel că a șocat opinia publică internațională, ingreunand orice revendicări politice ale sârbilor bosniaci.
A doua triadă a razboaielor cuprinde Razboiul din Kosovo desfăşurat între 1998 şi1999 ce a avut la baza incidentele militare dintre sârbi, iugoslavi şi armata de eliberare din Kosovo(o armată a albanezilor susţinută de NATO), dar si un conflict între republica federală Iugoslavia şi NATO ce a avut ca scop deplasarea în masă a populaşiei din Kosovo. Au urmat încă două conflicte, primul în sudul Serbiei între 2000 si 2001 ce s-a desfăşurat în zona Bujanovac şi Medveda, între trupele iugoslave si o organizaţie albaneză ce avea ca principiu anexarea teritoriilor din sudul Serbiei până în Kosovo. Conflictul nu a fost unul usor de trecut cu vederea mai ales că în anul 2000 s-au înregistrat în jur de 294 de atacuri ce s-ausoldat cu zeci de victime. Ultimul conflict, desfaşurat în 2001 si anume cel din Macedonia, a izbucnit între macedoneni si minoritatea albaneză, însă într-un timp realmente scurt, în urma unor negocieri politice şi prin implicarea NATO, atacurile armate încetând.Cumpără acum