Prima victorie a lui Martin Luther King

📁 Istorie recentă
Autor: Andreea Lupşor

13 noiembrie 1956: ia sfârșit segregația albi-negri în statul Alabama, consecință directă a unui incident care i-a făcut faimoși pe Rosa Parks și Martin Luther King Jr., două dintre cele mai importante figuri în lupta pentru drepturile comunității de culoare din Statele Unite.

În anul 1955, în orașul Montgomery, Alabama, oamenii de culoare trebuiau să stea în spatele autobuzelor și să lase locurile din față pentru pasagerii albi. În luna decembrie a aceluiași an, o femeie de culoare, Rosa Parks, care activa de mult în mișcarea pentru drepturile celor de culoare, a refuzat să-și ofere scaunul unui alb. Deși cunoștea regulile, femeia a declarat că era pur și simplu prea obosită și nu s-a mai gândit la altceva. La plângerea „vătămatului”, autobuzul a oprit, iar Rosa Parks a fost arestată și a primit o amendă de 14 dolari.

În urma acestui incident, liderii comunității de culoare din Montgomery au organizat un boicot împotriva autobuzelor din oraș, iar pastorul unei biserici baptiste de pe Dexter Avenue, reverendul Martin Luther King Jr., a fost ales în fruntea comitetului care organiza boicotul și se ocupa de promovarea acestuia. Pe atunci, Martin Luther King Jr. era încă un necunoscut, însă modul în care a organizat sarcina ce i-a fost dată i-a adus o victorie importantă în lupta pentru drepturile civile și o reputație internațională.

Principalul element al bătăliei pentru drepturile comunității de culoare era educația. În unele state, legile fuseseră schimbate pentru a elimina discriminarea negrilor. Vechiul principiu de „separați, dar egali” care funcționa încă din 1896 a fost eliminat din sistemul educațional (public) din Kansas în 1954 printr-o decizie judecătorească. Unele state din Sud au reacționat vehement împotriva acestei decizii și au încercat să organizeze un soi de „rezistență”;procesul de desegregare a școlilor a evoluat foarte încet, însă cu timpul deciziile curților federale au fost impuse.

Între timp, principiul non-violenței promovat de Martin Luther King Jr., ca „cea mai puternică tehnică a oamenilor oprimați”, s-a dovedit a fi foarte eficient în Montgomery. Peste 90% din populația de culoare din Montgomery s-a alăturat boicotului, iar acesta a fost copiat și în alte orașe din Sud. În martie 1956,  Martin Luther King a primit o amendă de 500 de dolari pentru organizarea unui boicot ilegal. În aprilie, Curtea Supremă a decis împotriva continuării segregației în autobuze, iar compania de autobuze din Montgomery, care începuse să piardă bani, a vrut să accepte decizia judecătorească, dar s-a confruntat cu opoziția șefului poliției locale. În iunie, un tribunal federal a decis că legislația de segregație din Montgomery nu este constituțională. Decizia a fost admisă de Curtea Supremă în noiembrie, iar o lună mai târziu oficialitățile orașului au acceptat oficial decizia. 

http://www.historytoday.com/ 

Mai multe