Prietenii suspecte prin Afganistan

Existǎ un foarte frumos sentiment al speciei umane și a fost recomandat de toate religiile. Omul nu are ceva sfȃnt și a reușit sǎ transforme prietenia prin scopuri perverse. Ambalajul poleit a fost pǎstrat cu ajutorul serviciilor de propagandǎ. 

Afganistanul este o țarǎ muntoasǎ, peste 75% din suprafața de 652.864 kmp fiind ocupatǎ de piscuri semețe și de stȃnci ce fac deosebit de greu accesul spre regiunile ȋnvecinate.

Nici clima nu este prea favorabilǎ comunitǎților umane, secetele prelungite ducȃnd la nimicirea recoltelor. Avalanșele nimicesc sate ȋntregi sau blocheazǎ puținele drumuri. Natura pǎrea favorabilǎ locuitorilor din acest colț ȋndepǎrtat al Asiei, invadatorii fiind prea puțin interesați de regiunile sǎrace și greu accesibile. Evoluția tehnicii militare a schimbat modul de desfǎșurare a rǎzboiului modern și orice teritoriu a devenit de importanțǎ strategicǎ. Inițial, teritoriul a fost disputat de Rusia și Anglia, dar apoi Moscova l-a considerat o cale favorabilǎ pentru rǎspȃndirea comunismului spre colosul Indian, ceea ce ar fi dat o loviturǎ de grație imperiului colonial britanic. 

Astfel, Uniunea Sovieticǎ se proclama cel mai cuminte și fidel aliat al Afganistanului, lipsit de orice interese ascunse. Sute de milioane de ruble au fost trimise spre țara sudicǎ. Și sateliții din blocul comunist au trimis ajutoare sub formǎ de tehnologie și specialiști. Sovieticii au ȋnceput sǎ construiascǎ rezervoare de combustibil, șosele și aeroporturi la Kabul și Bagram.

Țara izolatǎ din munți pǎrea cǎ atrage norocul economic și va ajunge un fel de paradis. Realitatea era ȋnsǎ extrem de crudǎ. Moscova nu renunțase ȋn epoca Hrușciov la idea de revoluție mondialǎ și o expansiune spre Oceanul Indian era o etapǎ importantǎ din marele plan ideologic. Specialiștii ruși au finalizat o șosea lungǎ de 750 km ȋntre Kușka, Herat și Kandahar. Absolut ȋntȃmplǎtor, aerodromul din Kandahar era finalizat de cǎtre SUA, militarii americani dorind sǎ-l utilizeze ȋn cadrul politicii de ȋndiguire a comunismului. Tunelul Salang a fost sǎpat pe 2, 67 km pentru a permite un acces facil spre Kabul.

Planurile Moscovei au ieșit la luminǎ ȋn timpul invaziei din 1979. Aerodromurile și șoselele au fost utile forțelor invadatoare, inclusiv aeroportul fǎcut de americani. Din pǎcate pentru strategii revoluției mondiale, poporul afgan și-a iubit prea mult țara pentru a permite continuarea ofensivei spre sud și spre India. Ajutoarele ȋn oameni și armament au contribuit la ȋndiguirea valului roșu. Sovieticii s-au ȋmpotmolit ȋntr-un rǎzboi de uzurǎ, extrem de costisitor. Nu existǎ prieteni adevǎrați ȋn politica mondialǎ.

Bibliografie minimalǎ

https://fr.wikipedia.org/wiki/Guerre_d%27Afghanistan_(1979-1989)

https://en.wikipedia.org/wiki/Hamid_Karzai_International_Airport

https://en.wikipedia.org/wiki/Kandahar_International_Airport

Voledi, I., Afganistanul, Editura Științificǎ, București, 1960.

Mai multe