Povestea palatului de la malul Dunării al celebrului industriaș Max Auschnitt

Impozanta clădire din centrul orașului Galați a aparținut industriaşului Max Auschnitt, unul dintre cei mai bogaţi şi mai influenţi oameni din perioada interbelică. A fost un colaborator apropiat al regelui Carol al II-lea.

Născut la Galați în anul 1888 în familia industriașului evreu Osias Ausschnitt, Max Auschnitt a absolvit Academia de Înalte Studii Comerciale și de Export din Viena, a fost președinte al Asociației generale de Industrie din Banat, vicepreședinte Uniunii Generale a Industriașilor din România și senator al Camerei de Comerț și Industrie din Galați.

A înregistrat cea mai mare cifră de afaceri, dar şi cel mai mare număr de angajaţi: peste 22.000. El și-a demonstrat talentul în afaceri şi peste hotare, unde a condus companii din Monaco şi Vienna. A fost supranumit „Regele de Fier”.

Numele lui Max Auschnitt e strâns legat atât de industria utilajelor grele şi a armamentului, cât şi de pungile de plastic cu fermoar, pe care încă le folosim astăzi. 

În orașul de pe malul Dunării, Max Auschnitt a deţinut o fabrică de tablă şi cuie. În 1921, a cumpărat imobilul din strada Domnească numărul 70 de la fostul proprietar Leon Cllimis, fiul lui Dimitrie Climis, unul dintre cei mai bogati oameni ai oraşului. În 1928, Max Auschnitt i-a vândut casa negustorului grec Alexandros Kiosseoglou. 

În 1951, cădirea ajunge în proprietatea statului și abia în anul 1990 cădirea a fost revendicată de către moştenitori. 

Potrivit istoricilor, după naţionalizare, în această clădire a funcţionat până în anii '70 Organizaţia Judeţeană a Uniunii Tineretului Comunist, apoi a avut sediul aici secţia de Istorie Modernă şi Contemporană a Muzeului de Istorie. În anii '80, Organizaţia Judeţeană a Uniunii Tineretului Comunist. După 1990 clădirea a fost preluată de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret, apoi a ajuns în circuitul civil pe căi controversate, încă insuficient deslușite.

În 1991, casa Auschnitt a fost clasată în lista monumentelor istorice, în categoria Arhitectură. Imobilul a fost apreciat pentru coloanele sale, elementele faţadelor, grădina absolut superbă şi mai ales pentru interiorul cochet.

Casa Auschnitt se distinge prin intrarea monumentală din stradă, fiind printre puţinele clădiri tip locuinţă existente pe strada Domnească, având intrarea orientată spre stradă, faţă de celelalte locuinţe care au în majoritatea lor intrarea orientată spre sud, perpendicular pe strada Domnească.

Clădirea are coloanele înalte, zvelte, care străjuiesc intrarea monumentală şi care susţin acoperişul tip dom. De asemenea, are trepte impunătoare, balustrade din zidărie, acoperite cu copertine susţinute de stâlpi din fier forjat decorativi. 

În 2004, în impozanta clădire funcţiona un club de noapte, iar în podul mansardat al acesteia, fiind amenajate spaţii pentru întâlniri mai apropiate, s-a iscat un incendiu care a distrus acoperişul și tavanul clădirii.

Sursa: adevarul.ro

Mai multe