Navy Seals, Beretele verzi și Delta Force - Secretele vârfurilor de lance ale armatei americane

Statele Unite ale Americii şi-au dezvoltat și perfecţionat în a doua jumătate a secolului al XX-lea o serie de forțe speciale ce sunt capabile să intervină în orice moment în oricare dintre cele mai fierbinte conflicte din lume. De-a lungul timpului trei mari trupe speciale americane şi-au dobândit o faimă şi o reputaţie greu de egalat în lume: „Navy Seals”, „Beretele verzi” și „Delta Force”. Astăzi ele reprezintă vârful de lance al armatei americane, fiind prezente în toate operaţiunile majore ale Pentagonului și nu numai. 

 În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, SUA au creat în rândurile Marinei Militare trupe speciale care trebuiau să îndeplinească misiuni de recunoaştere pe coastele marine pentru a transmite informaţii și a facilita debarcarea de soldați și de echipament militar. Astfel iau naștere formaţiunile Navy Scouts & Raiders, Naval Combat Demolition Unit și Underwater Demolition Teams (UDT). Marina militară americană a continuat să îşi antreneze forţele speciale, mai ales că au fost folosite şi în războiul din Coreea, dar adevăratul botez al trupelor Navy Seals avea să aibă loc în războiul din Vietnam. Acesta marchează prima apariţie a trupelor speciale din marina miliară americană sub denumirea completă de United States Navy's Sea, Air and Land Teams sau pe scurt Navy Seals, fiind unitate cea mai importantă şi eficientă forţă de intervenţie din cadrul Naval Special Warfare Command. Operaţiunile deosebit de dificile pe care le-au purtat trupele Navy Seals în Vietnam aveau curând să le atragă denumirea de "demoni cu feţele verzi" în rândul nord vietnamezilor, trimitere directă la culoarea vopselei de camuflaj folosită de comando-urile Seals în junglă. Succesul acţiunilor soldaţilor din Seals a atras atenţia imediat și a CIA care va apela tot mai frecvent la aceste trupe pentru o serie de asasinate cărora le-au căzut victime numeroşi ofiţeri din cadrul Armatei Nord-Vietnameze, alături de simpatizanţi ai Viet Cong-ului. 

 Soldații din armata americană care vor să se alăture trupelor Seals trebuie să treacă de un stagiu de pregătire de 26 de săptămâni ținut la Centrul Special de Luptă Navală (Naval Special Warfare Center) din California. Din cauza durităţii antrenamentelor multi cursanţi renunţă încă din prima săptămână. Tradiţia cere ca cel care renunţă să îşi scoată casca şi să o depună lângă un stâlp de care e legat un clopot şi sa tragă clopotul de trei ori. Cei care au trecut de acest test urmează o altă etapă de pregătire de 14 luni, perioadă în care sunt antrenate şi şlefuite tehnicile de luptă sub apă, autoapărare, sunt dezvoltate capabilitățile de lucru cu explozibil în cele mai diverse condiţii, sunt învăţaţi să se orienteze oriunde pe Terra şi să supravieţuiască în toate tipurile de mediu înconjurător. Rolul trupelor Seals este de a purta operaţiuni clandestine în spatele liniilor inamice, de a captura sau distruge ţinte inamice în condiţii aproape imposibile, lichidează ţinte vii atunci când acestea se consideră în maximă siguranţă. Salvează ostatici atunci când nimeni nu mai credea în şansele lor. Din punct de vedere financiar, sunt retribuiţi cu solda obişnuită, la care se adaugă însă numeroasele sporuri de periculozitate şi bonusuri consistente pentru îndeplinirea misiunilor. Pe lângă aceşti bani, soldatul Seals primeşte în plus suma de 15.000 dolari anual, doar pentru faptul că activează în această unitate de prestigiu internaţional. US Navy Seals operează în mod obişnuit cu opt echipe de intervenţie, numerotate SEAL Team 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 și 10.

Lichidarea lui Osama bin Laden 

De-a lungul timpului trupele Seals au executat o serie de misiuni în numeroase și periculoase locuri din întreaga lume. Din Vietnam, în Panama apoi în Golful Piersic și Irak. Nici Afganistanul nu a scăpat de prezenţa lor. Imediat după atentatele din 11 septembrie 2001, unităţile Seals cantonate la Camp Doha au primit ordinul de intervenţie în ţara condusă pe atunci de regimul talibanilor. Forțele speciale au reuşit capturarea mullahului taliban Khirullah Said Wali Khairkwa. Alte echipe Seals au fost grupate în unitatea K-Bar, după care au acţionat în operaţiuni militare extrem de dificile în imensul complex de peşteri din Zhawar Kili. Navy Seals au participat intens şi la „Operaţiunile Anaconda” şi „Red Wing”, acţiuni de comando care au costat vieţile a numeroşi soldaţi şi ofiţeri de elită americani. Dar poate misiunea care i-a acoperit de glorie în întreaga lumea fost lichidarea lui Osama bin Laden în Pakistan, la Abbottobad, la data de 2 mai, 2011, ca urmare a demarării „Operaţiunii Neptun Spear”. 

Operaţiunea a fost ordonată de preşedintele SUA, Barack Obama, şi a fost pusă în planificare în cele mai mici detalii de către CIA și executată de trupele Navy Seal. Cei aleşi să o ducă la capăt cu bine au fost soldaţii din cadrul unei echipe din cadrul Navy Seals, fosta echipă Seal Team Six, rebotezată DEVGRU. Recent a fost dezvăluită și identitatea militarului care l-a ucis pe bin Laden. Povestea acestuia spune mult despre trupele trupele Navy Seals. Rob O'Neill, unul dintre cei mai decoraţi membri ai trupelor de elită americane s-a retras după 16 ani de serviciu. L-a ucis pe bin Laden - de aproape, tragându-i trei gloanţe în frunte. Soldatul a luptat în patru zone de război, inclusiv în Irak şi Afganistan, în care a participat la peste 400 de misiuni de luptă şi a eliminat peste 30 de ţinte, fiind decorat de 52 de ori şi s-a retras din armată cu gradul de subofiţer.

Beretele verzi 

Numele lor oficial este U.S. Army Special Forces- Forţele Speciale Armate SUA, însă sunt mai cunoscuţi sub denumirea de Beretele Verzi. Este cea mai adaptabilă şi specializată unitate a armatei S.U.A, alcătuită din echipe de 12 oameni, fiecare având un rol foarte bine delimitat. Unitatea a luat fiinţă în anul 1956. În afară de tacticele de lupta şi recunoaştere, Beretele Verzi învaţă limbi străine, cultură, diplomaţie, război psihologic, dezinformare şi politică.

Candidaţii la această unitate de elită sunt recrutaţi din rândul armatei SUA, și din Garda Naţională. Antrenamentul specific durează între 55-95 săptămîni. Beretele verzi operează cu precădere în spatele liniilor inamice şi sunt antrenaţi în tehnici de supravieţuire. După terminarea cu succes a acestui curs, candidatul este eligibil să aplice la noi antrenamente de aptitudini avansate cum ar fi: cursul de paraşutism militar, cursul de scafandru de lupta sau cursul de lunetist al forţelor speciale. Beretele Verzi au acces la o gamă largă de armament însă de obicei folosesc armamentul standard al armatei SUA. Aceşti soldaţi neconvenţionali luptă în Afganistan, antrenează trupele irakiene şi grupările para-militare din Columbia care fac politica S.U.A. Motto-ul lor este ,,de opresso liber“.

Beretele verzi, trimise să salveze armată irakiană 

Cât de puternice sunt aceste forţe speciale și cât de mult se bazează pe ele Pantagonul o demonstrează situaţia din Irak, acolo unde după retragerea armatei americane, statul și armata irakiană au intrat într-o fază de disoluţie. Pentru a salva întreaga situaţia administraţia de la Washington a făcut apel la experienţa Beretelor Verzi. La sfârşitul lunii iunie a anului 2014, un contingent de soldaţi americani aparţinând Beretelor Verzi a ajuns la Bagdad, având o misiune de consiliere a guvernului irakian și pregătire a forţelor armate din Irak contra insurgenţilor ce au ocupat nordul şi o bună parte din vestul acestui stat. „Aceşti soldaţi vor fi foarte eficienţi în îmbunătăţirea aptitudinilor tactice a unei părţi din armata irakiană”, a declarat Lt. Gen (r) James Dubik, cel care s-a ocupat de instruirea forţelor irakiene în 2007 şi 2008. Pe scurt, acesta a declarat că trupele americane vor „ascuţi vârful săgeţii dar nu vor înlocui săgeata în sine”, cu referire directă la modul în care guvernul de la Washington va aborda revenirea în Irak. Într-o serie de atacuri recente, militanţii suniţi au capturat câteva oraşe-cheie în nordul ţării şi puncte de trecere a frontierei cu Siria şi Iordan. Abandonaţi de liderii militari care s-au simţit alienaţi de puterea şiită de la Bagdad, trupele irakiene au dezertat în masă, lăsând în urmă o bună parte din echipament şi muniţie.

 Darsie Rogers, comandantul Forţelor Speciale ale armatei, a explicat motivul pentru care aceste trupe speciale au fost trimise în Irak şi nu soldaţii din armata regulată. Acesta susţine că Beretele Verzi desfăşoară misiuni de antrenament în 30 de ţări în acest moment, câteodată ajungând şi la parteneriate cu până la 150 de naţiuni într-un singur an. Beretele Verzi sunt militari antrenaţi special pentru acest tip de misuni, lupte urbane şi de gherilă şi în strategii contra rebeliunilor. Rogers afirmă că misiunea este potrivită pentru tipul de antrenament şi pentru experienţa Beretelor Verzi, fiind similară cu cea din Afganistan şi Filipine sau cu misiunile speciale din Irak din timpul războiului. „Dar este o misiune mult mai mare decât cele din trecut”, a adăugat acesta. Totodată el a ţinut să sublinieze cât de importantă este faza iniţială de evaluare a situaţiei, dar „având ceva experienţă din trecut, credem că vom înţelege destul de repede unde şi cum este nevoie de ajutorul nostru". Trupele speciale vor evalua situaţia şi vor decide ce fel de ajutor să ofere armatei irakiene. O bună parte din aceste trupe au experienţă în Irak, participând activ la misiunile anterioare de luptă.

Delta Force 

,,1st Special Operational Detachment-Delta (Airborne) 1/st SFOD (A)“ este denumirea oficială a trupelor de intervenție specială Delta Force, fiind înfiinţate din ordinul preşedintelui american Jimmy Carter. Cel care s-a ocupat la început de pregătirea și antrenarea acestei unităţi de elită a fost colonelul Charles Beckwith, un veteran al războiului din Vietnam, care a fost şi ofiţerul de legătură cu trupele speciale britanice S.A.S, de unde a şi preluat modelul de organizare.

Există puţine informaţii despre această unitate, iar ele provin în general doar sub protecţia anonimatului de la foştii militari. Soldaţii sunt recrutaţi din armata terestră, Beretele Verzi, unităţile rangers aeropurtate şi puşcaşii marini. Centrul de antrenament este la Fort Bragg în Carolina de Nord. Antrenamentul constă în probe fizice, folosirea diferitelor tipuri de arme de foc, explozibili, tehnici de infiltrare, paraşutism, cursuri de scafandri şi arte marţiale. Poartă foarte rar uniforme militare, fără însemne distinctive sau nume pentru a nu fi deconspiraţi. Delta Force duce un războiul neconvenţional şi aplică tactici neortodoxe împotriva teroriştilor. Ei au mână liberă să-i asasineze pe cei care pun în pericol viaţa cetăţenilor americani. Acţionează în grupe mici de patru-cinci oameni.

Comandouri Delta Force trimise să îi elibereze pe jurnaliştii răpiți de Statul Islamic

Despre cum acţionează aceste forţe speciale a relatat pe larg cotidianul britanic „The Telegraph”, care a publicat în luna august a acestui an detalii despre o operaţiune secretă a trupelor Delta Force ce a avut loc chiar de ziua SUA și care viza salvare mai multor ostatici americani, printre care se afla şi jurnalistul James Foley. Misiunea secretă a constat în infiltrare în Siria în luna iulie a "doua duzini" de comandouri Delta Force ce aveau să înfrunte trupele Statului Islamic. Ulterior, martori sirieni au dat detalii despre aceasta misiune jurnaliştilor de la „The Telegraph”.

Pe 4 iulie 2014, de Ziua Independenţei SUA, la primele ore ale dimineţii, Abu Ibrahim al-Raqqawi, locuitor al oraşului sirian Raqqa (care a devenit "capitala" extremiştilor din Statul Islamic) a postat pe o rețea de socializare detalii despre misiunea militară americană la care fusese martor. El a folosit însă un pseudonim, de teama să nu intre în colimatorul Statul Islamic. La scurt timp după aceea, multe dintre informaţii au fost şterse. Cu toate acestea, el a putut arăta jurnaliştilor de la „The Telegraph” o parte din aceste informaţii. În misiunea trupelor Delta Force s-au folosit tactici asemănătoare celor utilizate la capturarea lui Osama bin Laden, fiind stabilită drept ţintă o baza din Uqayrishah - o zona aflata la 17 kilometri de sud-estul Raqqa. La puţin timp după miezul nopţii, avioanele au bombardat ceea ce se bănuia a fi una dintre cele trei baze ale Statului Islamic din Siria, o baza militara numita "tabăra Osama ben Laden" de către jihadiști. În acelaşi timp, forțe militare americane speciale au fost paraşutate în apropierea unei clădiri care era folosita de Statul Islamic pentru ținerea prizonierilor "de mare valoare”. "Comandourile au sărit din nişte elicoptere foarte silenţioase: nu puteai auzi motoarele lor sau elicele", a povestit Raqqawi, care a mai menţionat şi detalii aflate de la un prieten de-al său din Uqayrishah, care s-ar fi trezit față în față cu americanii. „The Telegraph” precizează că informaţiile furnizate de Raqqawi nu pot fi verificate, însă multe dintre detalii se potrivesc cu cele anunţate de Pentagon,după această operațiune. Washingtonul a afirmat că un soldat american a fost rănit în cadrul unei operaţiunii speciale, iar "câţiva" membri ai Statului Islamic au murit în acest atac. Imediat cu au atins pământul, forţele speciale americane au blocat drumul principal spre Raqqa și s-au îndreptat către închisoare. În drum spre aceste celule ei s-au luptat cu jihadistii, iar când şi-au atins ţinta au constatat ca niciun prizonier nu era acolo. Apoi, trupele Delta Force au început să caute din "ușă în ușă", în Uqayrishah, inclusiv în locuinţele celor care se aflau acolo şi priveau la ce se întâmpla. Raqqawi afirma că americanii au fost ajutaţi și de "forţele speciale iordaniene", care au putut fi identificate datorită emblemelor de pe uniforme. Între timp, Statul Islamic a trimis întăriri din Raqqa, astfel ca lupta s-a întins pe o durata de aproximativ 3 ore. Apoi, pe la ora 3 dimineaţa, elicopterele i-au recuperat pe toţi şi au plecat.

Mai multe