,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
La prima ediție și-au anunțat participarea 17 echipe reprezentative. Programul primelor jocuri a fost stabilit pe 6 iunie, prin tragere la sorți de către comisia de organizare a UEFA: Turcia – RP Română, RP Ungară – URSS, RD Germană – Portugalia, RPF Iugoslavia – RP Bulgaria, Franța – Grecia, Austria – Norvegia, RP Polonă – Spania și Danemarca, cu învingătoarea dintre R Cehoslovacă – Irlanda de Sud. Pe 29 octombrie 1958, comisia UEFA a luat o hotărâre interesantă: pentru prima ediție a Cupei Europei să nu se admită înlocuirea jucătorilor în timpul meciurilor.
România debutează cu o victorie
Pe 2 noiembrie 1958, la București, pe stadionul „23 August” arhiplin, reprezentativa României a debutat în „Cupa Europei” cu o victorie. Scorul a fost 3 – 0 (0 – 0). Antrenorul Augustin Botescu a trimis în teren împotriva Turciei următoarea echipă: Toma (CCA București) – Popa (Dinamo București), Caricaș (Progresul București), Macri (Rapid București) – Al. Vasile și Nunweiller (Dinamo București) – Oaidă și Dinulescu (Progresul), Eftimie (Dinamo Bacău), Tătaru și Constantin (CCA).
În repriza a II-a, în 20 de minute, România a înscris trei goluri, iar Turcia a avut două bare. Au înscris Oaidă, Constantin și Dinulescu. A arbitrat elvețianul G. Dienst, ajutat la tușă de compatrioții săi, A. Andres și A. Künzel.
Meciul retur s-a jucat duminică, 26 aprilie 1959, la Istanbul. Turcii au câștigat cu scorul de 2 – 0 (1 – 0), dar România s-a calificat în sferturile de finală. Golurile au fost marcate de jucătorul lui Fenerbahçe Lefter Küçükandonyadis. Tribunele stadionului „Mihat Pașa“ — „frumos împodobit cu steaguri romanești și turcești” – au fost „pline până la refuz” și dintre cei peste 35.000 de spectatori, mulți erau veniți de la ora 5 dimineața, ca să găsească locuri mai bune, a transmis în țară, prin telefon, trimisul special al ziarului „Sportul popular”.
Față de meciul de la București, în echipa noastră au apărut câteva modificări: Soare de la Progresul, Alexandrescu, Jenei și Zavoda de la CCA și V. Anghel de la Dinamo București i-au înlocuit pe Macri, Constantin, Dinulescu, Eftimie și Tătaru.
Duel cu Cehoslovacia
Următorul adversar pentru calificarea la turneul final a fost una dintre cele mai puternice echipe din Europa, Cehoslovacia. Prima partidă s-a jucat la București, pe 22 mai 1960, Cehoslovacia s-a impus cu 2 – 0.
„Este limpede că nu s-a găsit cea mai bună formulă de echipă pentru meciul cu masivul și tehnicul «11» cehoslovac, că antrenorii A. Botescu și I. Oană n-au știut s-o pregătească temeinic, s-o conducă în meci”, a fost concluzia ziariștilor Jack Berariu și Radu Urziceanu, în „Sportul popular”.
Pe teren, în tricouri roșii, RPR a jucat cu Mîndru (Progresul București) – Popa, Apolzan (CCA București), Soare – Jenei, Nunweiller III – Hașoti (Steagul Roșu Orașul Stalin), Raksi (CCA), Mateianu (Știința Cluj), Eftimie (transferat la Dinamo București), Tătaru. Masopust a deschis scorul în minutul 8 și Bubnik a stabilit scorul final în ultimul minut de joc al primei reprize.
Meciul retur s-a jucat pe stadionul „Slovan” din Bratislava, după o săptămână, pe 29 mai, în fața a peste 50.000 de spectatori, și s-a terminat cu victoria gazdelor, cu scorul de 3 – 0. Cehoslovacii au jucat în prima repriză mai bine decât la București, reușind să-și asigure victoria încă din primul sfert de oră.
Golurile au fost marcate de Bubernik la prima fază a meciului și în minutul 15 și Bubnik, după două minute. Pentru acest ultim meci al României din primele preliminarii pentru „Cupa Europei” a fost schimbată jumătate de echipă. Pe lângă Mîndru, Popa, Soare, Nunweiller III, Mateianu și Tătaru, au intrat pe teren Fronea (Petrolul Ploiești), V. Alexandru (Dinamo București), Cacoveanu (CCA), Constantin și Dinulescu.
Turneul final al „Cupei Europei”
Alături de Cehoslovacia, la primul turneu final al „Cupei Europei” interțări (Euro 1960 – n.r.), ținut în Franța în 1960, s-au calificat Iugoslavia, Franța și Uniunea Sovietică (prin neprezentarea Spaniei la meciul de calificare).
În semifinale, URSS a învins Cehoslovacia, la Marsilia, cu scorul de 3 – 0, iar pe stadionul Parc des Princes din Paris, echipa Franței a suferit o neașteptată înfrângere în fața naționalei Iugoslaviei, care a terminat învingătoare cu scorul de 5 – 4.
În finală, Uniunea Sovietică a învins Iugoslavia, după prelungiri, cu scorul de 2 – 1. Jerkovici a deschis scorul în prima repriză, dar a fost singurul gol primit de Iașin. Sovieticii au înscris golul victoriei în a doua repriză de prelungiri, cu 10 minute înainte de final, prin Ivanov. Învingătoarea României a obținut medaliile de bronz, după ce a învins echipa țării gazdă, la Marsilia, cu scorul de 2 – 0. După doi ani, Cehoslovacia a jucat finala Campionatului Mondial cu Brazilia.
Acest text este un fragment din articolul «„Haide, haide, RPR, du-ne la victorie!“ Participarea României la preliminariile primei ediţii a „Cupei Europei“ la fotbal (1958 – 1960)», publicat în numărul 269 al revistei „Historia” (revista:269), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 iunie - 14 iulie, și în format digital pe platforma paydemic.
Foto sus: O avancronică a meciului Cehoslovacia – România din 29 mai 1960, publicată în „Sportul popular”