Elenei Ceaușescu i se săruta mîna în Comitetul Politic Executiv
Din Stenograma audierii de Comisia Senatorială a lui Marian Rusu, garda de corp a Elenei Ceaușescu, 30 mai 1995, aflăm amănunte nu doar despre personalitatea Elenei Ceaușescu, dar și despre procedurile Serviciului de protecție a demnitarilor pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Asemenea Violetei Năstăsescu, Marian Rusu depune mărturie și despre personalitatea Elenei Ceaușescu.
În ce privește relația cu aghiotanții, Marian Rusu dezvăluie:
„Dl Gabrielescu: Comportarea era amicală, brutală? Cu dvs cum erau?
Dl. Rusu: Nu era o regulă generală, azi putea să fie frumos, iar a doua zi altfel, în 4 ani jumate, aproape 5 la Elena Ceaușescu au fost și momente cînd am fost tratat la modul acesta: «ești tîmpit», «prost» dar și «foarte bine», «așa trebuie». Nu spunea în față tîmpit, dar s-a exprimat față de șofer: «ăsta e un tîmpit».”
Din seria amănuntelor pitorești merită reținută chestiunea dacă Elenei Ceaușescu i se săruta sau nu mîna:
„Dl. Rusu: Elenei Ceaușescu se obișnuia să i se sărute mîna în Comitetul Politic Executiv. Dacă se ia din arhivă orice film, dacă mai există și nu s-au vîndut se vede că la plecări și la sosiri la Aeroportul Otopeni, cînd Comitetul Politic conducea, toți bărbații îi sărutau mîna Elenei Ceaușescu, în afară de Ilie Verdeț, pe care nu l-am văzut niciodată sărutîndu-i mîna El. Ceaușescu”.
Date mai puțin cunoscute sînt cele despre popasurile Elenei Ceaușescu la Olănești la băi:
„Dl. Răboacă: Ne-ați spus că ați fost deseori la Olănești, ce făcea doamna acolo?
Dl. Rusu: La Olănești făcea mai mult plimbări pe jos și tratament: masaj, fizioterapie și avea o bază mică proprie chiar în cadrul vilei, la subsol unde veneau înainte asistentele de la Complexul 1 Mai. Mergea pe jos 15, 20 minute în cursul zilei.
Dl. Gabrielescu: Cine o însoțea?
Dl Rusu: La Olănești nu venea nimeni, odată am văzut-o pe Poliana Cristescu. Mai venea primul secretar de la județ, pe care nu o înghițea că era o femeie. În schimb avea foarte multe discuții cu cel de la gospodăria de partid, că voia să construiască acolo, în altă parte ceva”.
Foto sus: Nicolae și Elena Ceaușescu, vizitează muzeul de istorie din Scornicești, la împlinirea a 400 ani de la atestarea documentară a localității, la 22 septembrie 1979 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 162/1979)