Din culisele premiilor Academiei Române

În martie 1881, membrii comisiei pentru acordarea premiilor anuale ale Academiei Române evaluau lucrările selectate pentru a fi premiate, notează Institutul de Studii Sud-Est Europene, pe pagina de Facebook a instituției.

Printre ele, volumul publicat de Dr. C.I. Istrati, „O pagină din istoria contimpurană a României din punctul de videre medical, economic și național” (București, 1880). Raportor este dr. Iacob Felix. Concluziile sale?

D. dr. Istrati consideră reaua stare economică, sărăcia, ca ultima cauză a tuturor relelor de care suferă țara noastră. Lenevia, alcoolismul, concubinajul, prostituția, ignoranța, imoralitatea, degenerarea fizică, falsul patriotism, dominarea afacerilor statului prin interese personale, emigrația și imigrația, toate sunt rezultate ale sărăciei; sărăcia silește pe țărani a-și vinde munca pentru 4 și 5 ani înainte și cu preț infim, sărăcia îndeamnă femeile la provocarea avorturilor, oprește pe românii nobili a forma familia care este baza societății, baza progresului. D. Istrati menționează faptul, constatat de mult de dnii Ion Ghica și P.S. Aurelian, că producem puțin, cum produc societățile primitive, și cheltuim mult, cum cheltuiesc societățile cele mai înaintate în privința economică, și se teme că sărăcia ne va conduce la pierderea țării pe cale economică și politică, la pierderea naționalității. (...) Recunosc d-lui dr. Istrati meritul de a fi cules cu răbdare, cu diligență și cu inteligență multe fapte importante pentru ilustrarea opiniilor d-sale, nu-l vom blama fiindcă patriotismul arzător nu i-a permis a aprecia mai cu sânge rece cauzele mizeriilor de care suferă poporul român”.

În concluzie, dr. Iacob Felix considera că această lucrare nu poate fi premiată, însă a recomandat ca Academia să-i acorde autorului „o mențiune onorabilă”.

Academia Română va decerna miercuri, 4 decembrie 2024, premiile pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice realizate în anul 2022. Lista completă a premiilor și a diplomelor acordate se găsește pe site-ul Academiei Române.

Sursa: Analele Academiei Române. Seria II. Tom III. Ședințele ordinare din 1880-81 și sesiunea generală a anului 1881, Secțiunea I. Partea administrativă și dezbaterile, București, 1882.

Mai multe