Cine a fost ultima iubire a lui Ştefan cel Mare. Domniţa de 16 ani care i-a sucit minţile voievodului
Maria Voichiţă a fost ultima nevastă a domnitorului Ştefan cel Mare. Mai tânără cu 25 de ani decât Ştefan cel Mare, fermecătoarea fiică a lui Radu cel Frumos a reuşit să treacă de la statutul de prizonieră la curtea domnului Moldovei la cel de amantă şi, în final, de nevastă.
Ştefan cel Mare a fost căsătorit de trei ori. Despre primele două căsătorii, istoricii au consemnat faptul că au avut la bază alianţe politice , şi mai puţin sentimentele marelui domnitor.Ştefan s-a căsătorit pentru prima dată pe 5 iunie 1463, cu Evdochia din Kiev, sora cneazului Simion, iar a doua oară, în septembrie 1472, cu Maria de Mangop, moştenitoare a familiei imperiale bizantine. Singura căsătorie din dragoste a domnitorului a fost ultima, cu Maria Voichiţă, domniţa mai tânără cu 25 de ani decât el.
Maria Voichiţă era o adolescentă de 16 ani când i-a sucit minţile marelui domnitor al Moldovei. Domniţa, născută în 1457 la Târgovişte, a fost singurul copil al voievodului Radu cel Frumos. Ajuns în conflict cu Ştefan cel Mare, Radu cel Frumos a fost alungat, iar familia lui a devenit prizoniera domnitorului moldovean, pe 24 noiembrie 1473, în urma unui raid întreprins de Ştefan cel Mare. Doamna Despina şi fiica ei Maria Voichiţă, odată ajunse la curtea lui Ştefan, au fost date în grija nevestei acestuia, Maria de Mangop. Frumoasa domniţă avea 16 ani şi era de o frumuseţe impresionantă.
Stefan cel Mare si Maria Voichita si copii
”Maria Voichiţa pare a fi moştenit frumuseţea tatălui ei Radu, supranumit cel Frumos”, scrie Constantin Gane în ”Trecute vieţi de doamne şi domniţe”. Domnitorul de 40 de ani nu a rămas indiferent la farmecele prizonierei şi în scurt timp, cu cerind inima domnitorului, Maria Voichiţa a trecut de la statutul de prizonieră, la cel de amantă.
Se spune că tânăra şi-a dorit chiar să devină doamna Moldovei, deşi Ştefan era căsătorit cu Maria de Mangop.
Între amantă şi nevastă
Sub ochii nevestei, domnitorul Moldovei s-a iubit cu frumoasa domniţă mai tânără cu 25 de ani timp de aproape 4 ani. Istoricii consemnează faptul că Ştefan nu ar fi vrut să se despartă oficial de Maria de Mangop din cauza averilor pe care aceasta le deţinea în Crimeea.
Se spune că Maria de Mangop s-a îmbolnăvit de supărare, văzându-se învinsă de amanta mai tânără. A murit în 1477, umilită şi abandonată, lăsând cale liberă Mariei Voichiţă către statutul de doamnă a Moldovei.
”Şi rivalitatea dintre două femei, între doamna şi viitoarea doamnă, durerea de a-şi vedea dragostea stingherită, de-a se vedea părăsită când tocmai avea mai mare nevoie de sprijin, acestea au dus desigur în mormânt pe tânăra domniţă de neam împărătesc”, scrie Constantin Gane în ”Trecute vieţi de doamne şi domniţe”
Un an mai târziu, relaţia dintre Ştefan şi Maria Voichiţă devine oficială. La data căsătoriei, domnitorul moldovean avea 45 de ani, iar frumoasa amantă doar 21 de ani. La nuntă, în vara anului 1478, a fost de faţă şi Despina, doamna lui Radu cel Frumos, care l-a acceptat ginere pe Ştefan, în ciuda neînţelegerilor din trecut.
Maria Voichiţa i-a dăruit trei copii
Se spune că, după căsătoria cu Maria Voichiţă, faima de fustangiu a domnitorului s-ar fi stins. Dovezi ale iubirii lui Ştefan pentru mai tânăra lui nevastă au rămas bisericile ctitorite împreună precum Mănăstirea Voroneţ, Dorohoi şi frescele pe care domnitorul le-a comandat în semn de dragoste pentru ultima lui nevastă. Când Maria Voichiţă a împlinit 30 de ani, Ştefan i-a dăruit biserica de la Pătrăuţi.
Maria Voichiţa i-a dăruit lui Ştefan trei copii. Bogdan-Vlad a fost primul născut, la un an după căsătorie, în 1479.
Câţiva ani mai târziu au venit pe lume Ana şi Maria. Prima fiică a murit în 1499, iar cea de-a doua, Maria, a ajuns nevasta nobilului polonez Teodor Wisniowiecki. Maria Voichiţa i-a fost alături domnitorului Ştefan până la moarte acestuia, în 1504. Maria Voichiţa a mai trăit până în 1511.