Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?

În anul 1960, în palmaresul fotbalului românesc a fost înscris titlul de vicecampioni europeni la fotbal pentru juniori. Turneul UEFA a fost organizat în Austria. În faza grupelor, România a câștigat clar toate meciurile: 3 – 0 cu Belgia, 4 – 1 cu Franța, 5 – 1 cu Spania.

În semifinale, echipa antrenată de Tr. Ionescu și N. Gorgorin a învins Austria cu scorul de 4 – 1. La 24 aprilie 1960, juniorii români au pierdut finala jucată pe stadionul „Hohe Warte” din Viena. RP Ungară a învins RP Romînă cu scorul de 2 – 1 (2 – 1). Golurile au fost marcate de Kekesi (min. 13), Kürtösi (min. 20), respectiv Badea (min. 31). În repriza a doua, românii au ratat numeroase ocazii printre care și un 11 metri.

„Ratând penaltiul, echipa noastră a ratat egalarea și, poate, victoria. O victorie pe care specialiștii consideră că se cuvenea echipei noastre după cum mi-a declarat după meci arbitrul Stoll. Dar, acesta-i fotbalul! Se joacă pe goluri”, a scris V. Grădinaru, trimisul special al „Sportului popular” la Viena. Florea — Ivan, Ilie Stelian, Andrei — Radu, Surdan — Pîrcălab, Năftănăilă, Gane, Badea, Iacob, a fost echipa care a jucat finala. Vedeta noastră a fost Pîrcălab, jucător la UTA Arad.

După doi ani de la această performanță și prima ediție a „Cupei Europei” interțări, Republica Populară Romînă a găzduit a XV-a ediție a turneului de fotbal UEFA pentru juniori (inaugurat în 1947, în Anglia). Era cea mai importantă competiție europeană de fotbal organizată până atunci în țara noastră. Reprezentarea a fost la cel mai înalt nivel, la turneu asistând și Sir Stanley Rous, președinte al FIFA.

Meciurile au avut loc în perioada 20–29 aprilie 1962, în București, Ploiești, Constanța, Brașov și Cluj. România a jucat la București. A terminat la egalitate cu Belgia (2 – 2) și cu Portugalia (0 – 0) și a învins categoric Germania de Vest (3 – 0).

În semifinale, pe stadionul „23 August” din Capitală, RPR a învins Turcia cu scorul de 4 – 0 (1 – 0), un adversar care, în grupa de la Constanța, terminase toate jocurile cu victorii la zero, obținute în fața echipelor Ungariei, Franței și Spaniei. În cealaltă semifinală, Iugoslavia a învins Cehoslovacia cu scorul de 6 – 2 (1 – 1).

Finala

Pe 29 aprilie, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”. Antrenorii lotului României, Gh. Ola și N. Dumitrescu, au trimis în teren echipa: Suciu (Arieșul Turda) – Pal (Petrolul Ploiești), Petescu și Răcelescu (Știința Timișoara) — Jamaischi (Foresta Fălticeni), D. Popescu (Știința București) – Matei (CSMS Iași), Dumitriu II (Jiul Petroșani), Voinea (Petrolul Ploiești), Gergely (CSM Baia Mare), Hajdu (Mureșul Tg. Mureș). Scorul a fost deschis de iugoslavi în min. 7, prin Radosav. După numai un minut, juniorii noștri au egalat prin Voinea. Au urmat golurile înscrise de Gergely (min. 18), Dumitriu (min. 35) și Hajdu (min. 48), și România a câștigat finala cu scorul de 4 – 1.

În primele două meciuri ale turneului, Gheorghe Ola a mai jucat cu Adamache (Dinamo Galați), Măndoiu (Steaua București), Neșu (CS Oradea), Sorin Avram (Dinamo Bacău) și Bâtlan (CSO Craiova).

Pentru medaliile de bronz, după 100 de minute de joc, Cehoslovacia și Turcia au terminat la egalitate 1 – 1. De aceea, pentru a cunoaște echipa clasată pe locul 3 s-a procedat la tragerea la sorți. Şansele au fost de partea echipei Cehoslovaciei.

Până în prezent, Cupa câștigată de juniori în 1962 a rămas singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României.

Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan

Pe 22 martie 2024, Muzeul Județean de Istorie Brașov a deschis la Brașov secția Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan. Bunurile culturale care ilustrează articolul fac parte din colecția muzeului de la Olimpia și pot fi văzute în cadrul expoziției permanente, alături de multe alte bunuri de patrimoniu istoric sportiv.

Acest text este un fragment din articolul «„Haide, haide, RPR, du-ne la victorie!“ Participarea României la preliminariile primei ediţii a „Cupei Europei“ la fotbal (1958 – 1960)», publicat în numărul 269 al revistei „Historia” (revista:269), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 iunie - 14 iulie, și în format digital pe platforma paydemic.

Mai multe