100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio WCCO. Betty Crocker a cedat ștafeta faimei lui James Beard, care la rândul său a fost întrecut în popularitate de carismatica Julia Child, totul de-a lungul a câtorva decenii. Astăzi, emisiuni culinare bine realizate pot fi produse independent și urmărite pe Internet. Una dintre cele mai populare de pe platforma YouTube este „JunsKitchen”, gazdă fiind bucătarul japonez Jun, care gătește pentru și alături de... pisicile sale.
Una dintre primele emisiuni de gătit a fost „Cook’s Night Out”, difuzată pe BBC la 21 ianuarie 1937. Gazda a fost Marcel Boulestin, celebru pentru cărțile sale inspirate din bucătăria franceză. Trei ani mai târziu, în Statele Unite ale Americii, postul NBC W2XBS transmitea „Sunday Evening Supper”. În perioada 1946-1947 a apărut primul serial de televiziune în direct, „I Love to Eat”. În 1963 a fost lansat „The French Chef”, una dintre primele emisiuni de gătit din Statele Unite, găzduită de Julia Child.
În 1953 apărea „Mikaku no Shiori”, o pionieră a emisiunilor de gătit din Țara Soarelui Răsare, prezentatorul Hatsuko Kuroda devenind celebru pentru salata sa de pui. Tot în același an se transmitea primul show culinar din Germania de Vest, „Cina este servită”. Iar, în Franța, regizorul de televiziune Jean d’Arcy, inspirat de o emisiune germană, lansa „Rețetele domnului X”.
James Beard, „fața și burta gastronomiei americane”
Spectacolul revoluționar „I love to eat” (Îmi place să mănânc) a debutat la NBC la 30 august 1946, gazdă fiind expertul în gastronomie James Andrews Beard. La început, un episod dura 15 minute; un an mai târziu, timpul alocat a fost de 30 de minute, pe măsură ce erau difuzate rețete din ce în ce mai complexe. Din păcate, din acest spectacol live s-a păstrată doar o singură înregistrare.
Beard a adus pe micul ecran dragostea pentru gătitul rafinat, asezonat cu umorul său, având în prim-plan bucătăria americană bazată pe ingrediente proaspete. Descris drept „fața și burta gastronomiei americane”, James Beard, mereu vesel și cu un pahar de vin în mână, a împărtășit gospodinelor nu doar rețete, ci și bârfe sau sfaturi pentru americanii care se luptau cu singurătatea.
Julia Child și pasiunea pentru unt și omletă
Popularitatea lui Beard a fost întrecută de faima câștigată într-un timp scurt de fermecătoarea Julia Child, care a și fost răsplătită de-a lungul vremii cu mult râvnitele premii Peabody și Emmy. Autoarea bestsellerului culinar Mastering the Art of French Cooking, vândut în peste 2,5 milioane de exemplare, a rămas în istorie drept personalitatea care a schimbat modul în care americanii percepeau mâncarea, transmițându-le pasiunea ei pentru gastronomie.
Julia i-a învățat să savureze și să pregătească mâncărurile franțuzești așa cum învățase ea însăși în anii în care a locuit la Paris, împreună cu soțul ei, diplomat de profesie. Ea a demonstrat cum se pregătesc rețete complexe precum Coq au vin, Boeuf Bourguignon, Petit Fours, Crêpes Suzette sau sufleu de ciocolată. Impactul a fost uriaș pentru familiile americane, care găteau preponderent feluri simple (carne la cuptor cu legume sau paste) ori apelau la semipreparate și la mâncare congelată.
Julia Child s-a născut în 1912, în Pasadena, California, într-o familie bogată. Deși, la început, nu s-a priceput deloc la bucătărie și chiar era stângace în folosirea ustensilelor, Julia s-a încăpățânat să demonstreze că poate să devină o expertă. A participat la cursuri de gătit în capitala Franței, pentru ca, mai apoi, să scoată o carte care i-a adus faima: Mastering the Art of French Cooking.
A urmat show-ul TV „The French Chef”, care i-a adus nu numai notorietate, ci și respect și apreciere în rândul gospodinelor care reușeau astfel să pună pe masă mâncăruri din ce în ce mai sofisticate, în locul preparatelor congelate fade. Julia Child a iubit foarte mult untul și a dus la rang de artă pregătirea banalei... omlete.
De văzut la TV
Pe HBO Max puteți vedea serialul „Julia” (2022), care o evocă pe minunata precursoare a show-urilor culinare moderne. Julia Child este interpretată de actrița britanică Sarah Lancashire, care debordează de vitalitate. În 2009, ea a fost portretizată în „Julie & Julia” de inegalabila Meryl Streep, care a primit numeroase premii și distincții pentru acest rol.
Bătăliile culinare de la „Iron Chef”
Unul dintre cele mai populare show-uri culinare ale anilor `90 a fost „Iron Chef”, producție niponă a Fuji Television, care a avut premiera la 10 octombrie 1993. Conceput ca o „bătălie” stilizată între bucătari, cei invitați provocându-l pe unul dintre rezidenții emisiunii într-o luptă gastronomică cronometrată, show-ul era construit în jurul unui ingredient specific. Serialul s-a încheiat pe 24 septembrie 1999 (după 309 episoade), deși au mai fost produse ocazional programe speciale până în 2002.
Gazda emisiunii a fost extravagantul Takeshi Kaga, cunoscut în lumea televiziunii drept „aristocratul președinte Kaga”. Inițial, concurenții se întreceau între ei în „bătălii” preliminare pentru a câștiga dreptul de a înfrunta un Iron Chef (un bucătar de oțel), într-o competiție de 90 de minute. În cazul în care un concurent câștiga de două ori împotriva Iron Chefs, concurentului i-ar fi fost acordat titlul de Honorary Iron Chef.
Însă formatul s-a dovedit nepopular. În timp, runda preliminară a fost abandonată, iar competiția principală a fost redusă la 60 de minute. Ingredientele prezentate erau exotice și scumpe, iar multe dintre acestea reflectau originea japoneză a spectacolului – anghilă de râu, tofu, tăieței udon. Într-un episod dedicat sparanghelului, unul dintre concurenți s-a lăudat că a folosit homar în valoare de peste 1.000 de dolari (pe care apoi l-a aruncat), doar pentru a-și aromatiza... sparanghelul.
„Iron Chef” a devenit un hit surpriză în Statele Unite, când a fost preluat de Food Network în 1999 și dublat în engleză, amintind de filmele chinezești cu arte marțiale difuzate în sălile de cinema ale anilor `70.
Show-urile culinare din România
Primul prezentator de emisiuni culinare din România a fost chef Petrișor Tănase, cu ale sale emisiuni „Vacanța à la Petrișor”, „Bărbați la cratiță”, „Bucătăria minorităților”, „Poftă bună”. Petrișor a fost numit cel mai bun cofetar român în 1986 și 1988. A publicat, de asemenea, o carte de bucate cu nu mai puțin de 2.149 rețete. Despre carismaticul Radu Anton Roman s-a spus că a reinventat bucătăria românească și a redescoperit tradițiile locale.
El a publicat în 1998 volumul de antropologie culinară Bucate, vinuri și obiceiuri românești, care a cunoscut un succes progresiv, care a culminat după ce autorul a devenit și realizator TV. Până în prezent, Bucate, vinuri și obiceiuri românești a apărut în cinci ediții în limba română și a fost tradus în limbile engleză și franceză. Între 2001 și 2005, Radu Anton Roman a realizat pentru ProTV emisiunea cu profil culinar „Bucătăria lui Radu”, care a intrat cu bucurie în casele românilor și i-a fermecat cu rețete delicioase.
Bucătari talentați care au apărut la TV
De-a lungul vremii, show-urile culinare au avut un mare succes și în România, datorită formatelor de calitate și bucătarilor talentați care ne-au învățat rețete inedite. Unul dintre aceștia este Samuel Le Torriellec, bucătar francez stabilit în România, care a lucrat la Paris într-un restaurant cu trei stele Michelin. A fost jurat în emisiunea „MasterChef”. Unul dintre chefii implicați în cele mai multe proiecte de televiziune este Nicolai Tand, plecat de la vârsta de 20 de ani de acasă, din Maramureș.
Ajuns la Paris, a început ca simplu spălător de vase la un restaurant pe care avea să-l conducă după ceva timp. Tand a lucrat în restaurante din Franța, Anglia, Italia, unde a gătit pentru vedete internaționale precum Madonna, Jean Paul Gautier, Karl Lagerfeld, Jennifer Aniston, Alain Delon, Jude Law și Christina Aguilera. Chef Joseph Hadad a început bucătăria la vârsta de 15 ani, în Israel, și a ajuns în România în 1996. A fost unul dintre jurații show-ului culinar „Top Chef”.
Un alt chef cunoscut și iubit este Adi Hădean, și el membru al juriului „MasterChef”. Totodată, Hădean este unul dintre cei mai apreciați bloggeri culinari din România: de la lansare, blogul său a avut peste 27 de milioane de vizitatori.
FOTO: Profimedia, PRO TV
Fragmentul face parte din articolul„100 de ani de show-uri culinare”, publicat în numărul 245 al revistei Historia (revista:245), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 iunie - 14 iulie, și în format digital pe platforma paydemic.