Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național de Istorie a României

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, miercuri, 15 ianuarie, Muzeul Național de Istorie a României oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor!

Sunt disponibile expozițiile permanente Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian, Lapidarium și Muzeul Jucăriilor.

De asemenea, pot fi admirate următoarele expoziții temporareꓽ

  • Coloranți naturali. De la cercetare științifică muzeală la artă contemporană

Expoziția este o bucurie de culori și texturi. Coloranți naturali identificați în textile istorice (broderii liturgice, brocarturi, covoare orientale, textile tradiționale, datate între secolele al XV-lea și al XX-lea), precum și din plante disponibile local, au fost utilizați în vopsirea firelor și imprimarea țesăturilor. Toate acestea au fost apoi folosite pentru reconstituiri ale unor modele de cusătură tradițională, în obiecte textile decorative, panouri și instalații artistice. Vă invităm să le descoperiți!

  • EIKON. Conservare-restaurare pictură pe lemn

Admirați o frumoasă colecție de icoane, piese rare, de secol XVII – XX, ce aparțin, cu precădere, Școlii lipovenești. Proiectul expozițional aduce în atenția publicului problematicile generale de conservare și restaurare ale picturii pe lemn din colecția Muzeului Național de Istorie a României.

  • Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României

„Gânditorul” și perechea sa, barilul de la Khorsabad, vasul de la Capidava (cu inscripția „Petre”), tezaurele de la Lețcani și Coveiu, fragmentele de frescă de la biserica Trei Ierarhi, tablouri de Luchian, Tonitza, Sava Henția, Mișu Popp, tronul reginei Elisabeta, vioara lui George Enescu, fragmentele de rocă lunară, Biblia lui Șerban Cantacuzino sau Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon sunt doar câteva dintre capodoperele pe care le veți regăsi expuse. Alături de acestea pot fi văzute unele dintre cele mai rare și mai valoroase ordine și decorații, cea mai mare monedă bătută pe teritoriul României, dar și cea mai mică bancnotă din lume.

  • România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Józef Piłsudski și Familia Regală a României

Organizată împreună cu Muzeul Józef Piłsudski din Sulejówek, Polonia, în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia, 2024-2025, expoziția reunește peste 100 de artefacte de patrimoniu, inclusiv sabia mareșalului Piłsudski, portrete ale Familiei Regale române și ale liderului polonez, uniforme ale regilor Ferdinand I și Carol al II-lea, precum și cea a reginei Maria, arme, insigne și documente diplomatice.

  • Tidal Wave. 1 august 1943

Descoperiți un moment istoric, pe cât de puțin cunoscut, pe atât de captivant - misiunea de bombardament anglo-americană TIDAL WAVE din 1 august 1943 asupra centrelor petrolifere din jurul Ploieștiului. Fotografii de epocă, machete, obiecte personale, filmări și documente de arhivă, multe prezentate publicului în premieră, sunt martori ai evenimentului istoric.

Programul de vizitare este 09:00 – 17:00, cu ultimul acces la 16:15.

Mai multe