Valea Panjshir, tot mai aproape de încleştarea pentru Afganistan. De ce talibanii se ambiţionează să cucerească acest teritoriu interzis lor până acum
Valea Panjshir, un nucleu al rezistenţei şi o ambiţie a talibanilor, este tot mai aproape de a deveni teatrul unei încleştări feroce pentru Afganistan. În timp ce talibanii susţin că au ajuns deja în apropierea acestui teritoriu pe care nu l-a cucerit niciodată, liderul rezistenţei, Ahmad Massoud, spune că preferă să moară pe câmpul de luptă decât să se predea, relatează adevarul.ro.
Încă nu există informaţii despre începerea bătăliei pentru Valea Panjshir, dar un ajutor al lui Ahmad Massoud a declarat pentru Reuters că ambele părţi sunt gata de acţiune militară. Valea Panjshir, situată la 125 de kilometri nord-est de Kabul, se află acum sub controlul lui Ahmad Massoud, fiul răposatului comandant mujahedin Ahmad Shah Massoud, care a rezistat aici atât sovieticilor, cât şi talibanilor înainte de 2001.
Într-un interviu acordat miercuri pentru „Paris Match”, Massoud, în vârstă de 32 de ani, dă asigurări că este deschis negocierilor cu talibanii pentru un stat descentralizat, dar şi că este pregătit să moară în război. „Sunt fiul lui Ahmad Shah Massoud, iar capitularea nu face parte din vocabularul meu”, insistă el. Tânărul lider militar spune că a cerut arme din partea occidentalilor înainte de căderea Kabulului, dar a fost refuzat. În opinia sa, acest refuz este o „greşeală istorică”. Potrivit lui Karim Pakzad, cercetător la Institutul de Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS), „rezistenţa din Panjshir are o importanţă care depăşeşte regiunea”, iar „talibanii ştiu acest lucru”.
Valea Panjshir are o „tradiţie a rezistenţei”, începută de comandantul Massoud şi continuată acum de fiul său, remarcă cercetătorul într-un interviu acordat LCI. Ahmad Massoud, continuă el, este un tânăr „educat”, „extrem de inteligent” şi „reprezentativ pentru generaţia sa”.
Ţinând cont de configuraţia geografică, Pakzad crede că talibanilor nu le va fi uşor să cucerească Valea Panjshir. „Este extrem de adâncă, foarte lungă şi înconjurată de munţi înalţi, cu căi de acces destul de limitate. Este foarte dificil pentru o armată sau un grup să intre acolo. Aşa a fost cazul sovieticilor. Acum e cazul talibanilor”, afirmă cercetătorul. „Deocamdată valea este încercuită de talibani. Massoud este bine înarmat. Are alături 6.000 de soldaţi afgani de elită care nu au putut să se bată cu talibanii din cauza unei ierarhii inadecvate. Se vorbeşte chiar de 20 de elicoptere, zeci de tancuri, maşini blindate. Deci este dificil pentru talibani să atace Valea Panjshir”, precizează Kaim Pakzad, un fin cunoscător al problemelor interne din Afganistan şi Pakistan.