Va dispărea scrisul de mână?
Un studiu realizat în Marea Britanie arată că o mare parte dintre adulţii acestei ţări au devenit aproape dependenţi de tastaturi pentru a comunica în scris:cei care au răspuns chestionarului nu mai scriseseră nimic de mână de 6 săptămâni, în medie.
Studiul a fost comandat de Docmail, o firmă care se ocupă de distribuirea de corespondenţă pe suport de hârtie, pornind de la documente online furnizate de clienţi, pe care compania le printează şi le expediază.
Sondajul a fost realizat pe 2000 de participanţi şi a relevat că, în medie, aceştia nu mai scriseră nimic pe hârtie de 41 de zile;două treimi dintre ei au răspuns că ultima dată când scriseseră ceva de mână fusese vorba doar despre note foarte scurte, însemnări menite să-i ajute să ţină minte ceva.
O treime au răspuns că nu mai scriseseră de mână de peste o jumătate de an.
Mai mult de jumătate au recunoscut că scrisul lor de mână s-a deteriorat considerabil, mulţi admiţând că le este greu lor înşişi să înţeleagă ce au scris.
40% au declarat că, pentru a scrie corect cuvintele, atunci când le tastează, se bazează pe textul predictiv, iar 25% afirmă că folosesc mereu abrevieri specifice.
Rezultatele duc spre concluzia că, pe termen lung, în societatea de tip occidental, generaţiile viitoare au toate şansele să devină total dependente de tastaturi pentru a comunica în scris.
Dave Broadway, director al companiei Docmail, a afirmat că, deşi este păcat că scrisul de mână e în declin, fenomenul se explică prin faptul că, la ora actuală, ritmul vieţii impune necesitatea unei comunicări clare şi rapide, cu multe persoane deodată, iar tehnologia vine în ajutorul acestui deziderat.
"Scrisul de mână va avea mereu o valoare sentimentală, dar este inevitabil depăşit atunci când e vorba despre necesitatea de a fi eficient. Dar, chiar dacă importanţa scrisului de mână s-a diminuat, e important ca oamenii să-şi păstreze capacitatea de a comunica fără a se baza complet pe tehnologie", a adăugat el.