Ungaria şi-a repatriat rezerva de aur. Unde este depozitat aurul României
Banca Naţională a Ungariei a a finalizat repatrierea rezervei de aur a ţării de la Londra la Budapesta. BNR continuă însă să depoziteze mai mult de jumătate în afara ţării, deşi alte state, precum Olanda, Germania şi Austria şi-au reîntregit rezervele de aur pentru a spori încrederea financiară.
Conform agenţiei maghiare MTI, Ungaria şi-a repatriat înreaga rezervă de aur depozitată în afara ţării – aproximativ 3 tone în valoare de 130 de milioane de dolari. Banca Naţională a Ungariei susţine că păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria şi oferă ca exemplu decizii similare de repatriere luate de ţări precum Olanda, Germania şi Austria.
România în schimb, continuă să păstreze mai mult de jumătate din rezerva de aur depozitată în străinătate, în principal la Londra.
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, la 35,073 miliarde de euro, în februarie comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde de euro. Totodată, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 28 februarie 2018, au fost de 38,673 miliarde de euro, faţă de 37,095 miliarde de euro, la 31 ianuarie 2018.
Banca centrală a Germaniei a anunţat, anul trecut, că a finalizat programul de a repatria o parte din rezerva de aur a ţării, în valoare de aproape 31 mld. de dolari, pe care o ţinea depozitată la New York şi Paris.
Rezerva de aur a Germaniei, evaluată la aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume ca mărime, dupa cea a SUA.