UNESCO cere Turciei un raport despre starea de conservare a Bazilicii Sfânta Sofia
Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a cerut vineri Turciei să prezinte până în 2022 un raport privind starea de conservare a Bazilicii Sfânta Sofia din Istanbul, exprimându-şi „profunda îngrijorare” faţă de consecinţele reconversiei în moschee a acestui celebru edificiu din epoca bizantină, relatează AFP, potrivit adevarul.ro.
Transformarea în moschee la 10 iulie 2020 de către autorităţile turce a Sfintei Sofia, până atunci muzeu, a declanşat un val de indignare internaţional şi a agravat tensiunile dintre Turcia şi Grecia. Comitetul Patrimoniului Mondial a cerut Turciei să prezinte până la 1 februarie 2022 „un raport la zi despre starea de conservare” a edificiului. Organizaţia „regretă profund absenţa dialogului şi a informării” referitor la decizia Turciei de a schimba statutul din muzeu al Sfintei Sofia şi a Moscheei Kariye, o altă capodoperă a arhitecturii bizantine. În august 2020, un decret prezidenţial a decis reconversia în moschee a bisericii Kariye, numită şi Chora, decorată în special cu fresce din secolul al XIV-lea reprezentând Judecata de Apoi.
Aceste iniţiative se înscriu în cadrul eforturilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a-şi atrage susţinătorii cei mai conservatori şi naţionalişti în momentul în care Turcia se confruntă cu dificultăţi economice agravate de pandemie. Comitetul şi-a exprimat şi „profunda preocupare privind posibilul impact pe care îl pot avea schimbările referitoare la aceste componente cheie ale valorii universale a bunurilor” şi i-a cerut Turciei să se implice în copoperare internaţională şi dialog înainte de orice schimbare importantă. Sfânta Sofia şi Moscheea Kariye sunt situate în zonele istorice ale Istanbulului, înscrise în Patrimoniul Mondial al UNESCO.