Un posibil cimitir al mamuților, în valea râului Buzău
Descoperirile unor fragmente osoase provenite de la diferite tipuri de mamuți care ar fi trăit în urmă cu peste 2.000.000 de ani de-a lungul văii râului Buzău îi determină pe specialiștii geologi să continue cercetările în speranța că arealul s-ar putea dovedi un cimitir al mamuților.
Primele fragmente osoase au intrat în patrimoniul Muzeului Județean Buzău în urmă cu peste 50 de ani. Ulterior, pasionați și cercetători au scos la iveală noi fragmente care au fost supuse analizelor de către specialiști, rezultatele dovedind că aparțin unor specii de mamut, informează Agerpres.
„În patrimoniul Muzeului Județean Buzău sunt mai multe fragmente osteologice provenind de la diferite tipuri de mamuți, primele au intrat în colecție în anul 1972 și doar la unele se cunosc locațiile, este vorba despre un dinte de mamut provenit de pe teritoriul satului Valea Nucului, comuna Berca, ultimele fragmente intrând în patrimoniu în primăvara anului 2022. Am apelat la cercetători din cadrul Institutului de Geologie București pentru determinări. S-a dovedit că aceste fragmente provin de la diferite tipuri de mamuți. Au fost expuse în cadrul unei expoziții permanente la Muzeului Chihlimbarului de la Colți, expoziție denumită ‘Colți preistorici’. Ulterior, un vizitator ne-a donat un fragment osteologic de mari dimensiuni, era deja a doua piesă de mari dimensiuni descoperită pe malul râului Buzău, în localitatea Stăncești”, a declarat directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.
Ținând cont de potențialul științific pe care îl poate oferi râul Buzău, conducerea Muzeului Județean a luat decizia de a colabora alături de geologi cu experiență din țară în scopul de a continua cercetările.
Mamuții care ar fi trăit în arealul supus cercetării ar fi avut la dispoziție toate condițiile necesare, climatice și fizico-geografice pentru a se dezvolta.
„Am luat din nou legătura cu colegii de la Geologie cărora le-am propus să vină facă cercetări în acea zonă pe malul Buzăului, ceea ce s-a și întâmplat în anul 2023. Au fost prelevate câteva sute de kilograme de probe care au intrat la analize. În anul 2024, la Muzeul Județean a avut loc și o valorificare academică a rezultatelor, Valea Buzăului reprezentând, până în acest moment, o pată albă pe harta paleontologică a României. Acest segment al râului Buzău este adus în atenția mediului academic. Vorbim de specii de ierbivore mari care au trăit între 2.000.000 și 800.000 de ani, fragmente care provin de la cel puțin două tipuri de mamut. Fragmentele de femur sunt de peste 1 metru lungime, aceste ierbivore aveam o înălțime la greabăn de 5-6 metri, în contextul în care media noastră de înălțime este de 1,7 metri. Aveau apă, zone de pășunat, păduri”, a precizat Daniel Costache.
Descoperirile recente au atras atenția specialiștilor care speră, pe viitor, să afle informații prețioase despre viața mamuților din curbura Carpaților.
„Este pentru prima dată când se aduce în mediul academic vorba despre acest segment al cursului râului Buzău, este pentru prima dată când sunt valorificate științific resturile osteologice de paleofaună de pe teritoriul județului, prima dată când sunt valorificate expozițional pentru public aceste fragmente”, a spus Costache.