Un expert militar ucrainean explică importanţa Insulei Şerpilor pentru Rusia: Monitorizează teritoriul României unde se află trupele americane
Desfăşurarea de echipamente de recunoaştere pe Insula Şerpilor le permite ruşilor să monitorizeze teritoriul României, unde se află trupele americane, a spus colonelul Serhi Grabski, într-un interviu acordat RBC-Ucraina. Insula Şerpilor este o destinaţie importantă din punct de vedere strategic, care permite Rusiei să creeze probleme globale, spune acesta, citat de adevarul.ro.
„Dacă luaţi o hartă, veţi vedea că literalmente pe lângă această insulă sunt comunicaţiile maritime, rutele comerciale maritime de la Odesa la Bosfor şi mai departe spre Mediterana. Astfel, Insula Şerpilor este astăzi o destinaţie globală importantă din punct de vedere strategic, care permite Rusiei să creeze probleme globale. Insula Şerpilor este o bucată de pământ din Marea Neagră, care se află vizavi de gura Dunării. Desfăşurarea de echipamente radio-tehnice sau electronice pe această insulă permite ruşilor să monitorizeze teritoriul României, unde sunt deja amplasate unităţi americane. Adică pot efectua recunoaşteri şi filma tot ceea ce priveşte atât trupele americane, cât şi pe cele române din România.
În al doilea rând, desfăşurarea ruşilor de sisteme apărare antiaeriană pe insulă îmbunătăţeşte situaţia pentru operaţiunile flotei lor în această zonă operaţională. Cu un astfel de punct staţionar şi supraveghere radar, aceştia pot extinde, de asemenea, zona de operare pentru aeronavele lor.
În al treilea rând, desfăşurarea unor rachete de către ruşi pe insulă le va permite să controleze toate comunicaţiile maritime din zonă şi să distrugă toate navele care se vor deplasa în zonă. De ce au nevoie de ea? Astăzi, preţurile alimentelor în ţările mediteraneene, care depindeau de exporturile noastre - Tunisia, Liban, Algeria şi altele - au crescut cu 20%. Prin blocarea rutelor noastre comerciale maritime şi a transportului de mărfuri, Rusia influenţează deja mai multe ţări prin terorism alimentar internaţional. Adică devine o ameninţare globală, despre care se discută deja la cel mai înalt nivel politic. Cerealele jefuite de Rusia din Ucraina trimise către Siria pot fi, de asemenea, folosite de aceasta ca un instrument pentru a duce un război hibrid”, a explicat ofiţerul ucrainean.
Întrebat dacă ce se întâmplă în jurul Insulei Şerpilor acum este o pregătire a ruşilor pentru debarcarea unui grup naval sau, poate, a unui grup de debarcare aerian în Transnistria, colonelul spune că ruşii nu mai au o flotă pentru o operaţiune de debarcare navală. Şi o operaţiune aeriană la o asemenea distanţă „este o prostie”. „Ce forţe şi mijloace trebuie ridicate spre cer pentru a efectua o astfel de operaţiune... În plus, dacă sunt încercuite, forţele aeropurtate pot funcţiona doar 72 de ore. După aceea, ar trebui să li se alăture forţele terestre. Adică putem vorbi despre riscul unui asalt maritim sau aerian doar dacă ruşii reuşesc să treacă prin Nikolaiv şi să se apropie de Odesa” - a mai menţionat expertul.
Acesta afirmă că Forţele Armate ale Ucrainei aproape au exclus posibilitatea fizică a unei aterizări amfibii ruseşti, deoarece ruşii „pur şi simplu nu au suficiente nave”. Iar pentru a trimite trupe aeropurtate este enorm de riscant, pentru că nu au suficiente avioane pentru a asigura un transfer continuu al trupelor aeropurtate.