Transformarea uimitoare a cetății medievale Orăștie

📁 Patrimoniu
🗓️ 16 iulie 2024

O veche cetate a sașilor din Orăștie a fost transformată radical în urma lucrărilor de restaurare. În curtea ei se adăpostesc două biserici și ruinele unei rotonde vechi de aproape un mileniu.

Centrul municipiului Orăștiei este împodobit cu statui dedicate dacilor, iar basorelieful care îl înfățișează pe regele dac Burebista, realizat pe fațada unui bloc, atrage privirile turiștilor care ajung în piața centrală.

Mozaicul dedicat istoriei dacilor a fost inaugurat în anui 1988, are 130 de metri pătraţi și a primit numele „Burebista şi opera sa”. Fresca a fost realizată de artistul plastic Aurel Nedel, la comanda conducerii Partidului Comunist Român şi îl înfăţişează pe regele get în mijlocul supuşilor săi, care îl privesc cu admiraţie.

Pusă în umbră de două blocuri ridicate în anii '80, cetatea medievală din Orăștiei pare să revină la viață, odată cu lucrările de restaurare derulate în ultimii ani.

Cetatea medievală Orăștie, clădită de sași

Restaurarea cetății medievale din Orăștie a început în toamna anului 2021, iar proiectul estimat la cinci milioane de euro a fost finanțat cu fonduri europene. Investiția a acumulat întârzieri și a fost necesară etapizarea proiectului, finanțarea fiind asigurată tot printr-un program al Uniunii Europene.

„Au mai rămas câteva lucrări de executat, la instalațiile de iluminat, de amenajare a aleilor, a curții cetății, de gazonare. Până în septembrie, sperăm ca restaurarea cetății medievale din Orăștie să fie realizată”, spune Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăștie.

Lucrările de restaurare au dus la reîntregirea si reconstituirea zidurilor si turnurilor cetăţii medievale, iar înfățișarea monumentului istoric a devenit mai atractivă pentru turiști, spun unii localnici.

În trecut, cetatea medievală a fost adesea neglijată, astfel că nu prezenta un interes deosebit pentru vizitatorii orașului. În imediata vecinătate a cetății, lipită de un zid al ansamblului, clădirea de secol XIX a fostului spital al orașului este reabilitată și va fi transformată într-un muzeu al civilizației dacice.

Lucrările, finanțate din fonduri europene, vor trebui finalizate în acest an, iar cele două obiective turistice, muzeul și cetatea, vor fi gestionate împreună de municipalitate.

Cetatea medievală Orăștie datează din secolul al XII-lea, dar ar fi fost ridicată pe ruinele unei așezări mai vechi. Unii istorici afirmă la Orăștie ar fi existat o cetate dacică, localitatea aflându-se pe drumul care lega Valea Mureșului de ținutul cetăților dacice.

Vezi mai multe fotografii pe adevarul.ro

Mai multe