Secretarul general al ONU cere acces internaţional la centrala nucleară de la Zaporojie

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 august 2022

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, a cerut, luni, ca inspectorilor internaţionali să li se permită accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra acestei centrale, cea mai mare din Europa, relatează Reuters.

“Orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaş”, a spus Guterres în Japonia, unde a asistat sâmbătă la o ceremonie prin care Hiroshima a marcat 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Ucraina a afirmat că rachetele ruseşti au avariat sâmbătă trei senzori pentru radiaţii şi au rănit un muncitor la centrala nucleară Zaporojie, iar Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de “teroare nucleară”. Forţele Rusiei au capturat centrala din sud-estul Ucrainei în martie, însă centrala încă este operată de tehnicieni ucraineni, informează adevarul.ro.  

Autoritatea instalată de ruşi în regiune susţine că forţele ucrainene au atacat locul cu un lansator de rachete, avariind clădiri administrative şi o zonă din apropierea unui depozit. Ruşii au precizat că au suferit avarii două linii de înaltă tensiune şi o conductă de apă.

“Doar datorită acţiunilor rapide şi eficiente ale armatei ruse infrastructura critică a centralei nu a fost afectată”, a menţionat ambasada Rusiei la Washington.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, bombardată de două ori în trei zile

Complexul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost bombardat pentru a doua oară în mai puţin de trei zile.

La fel ca în cazul bombardamentelor de vineri, cele două părţi beligerante s-au acuzat reciproc de noile atacuri.

Administraţia instalată de forţele ruseşti la Enerhodar, oraş din apropierea centralei, a acuzat armata ucraineană că a vizat complexul nuclear în noaptea de sâmbătă spre duminică cu un lansator de rachete multiple de tip Uragan.

„Schijele şi motorul rhttps://historia.ro/sectiune/actualitate/sua-rusia-lucreaza-la-anexarea-teritoriilor-641182.htmlachetei au căzut la 400 de metri de un reactor în funcţiune”, susţine partea prorusă. Potrivit ei, atacul a afectat „o zonă de stocare a combustibilului nuclear uzat” şi a provocat pagube unor clădiri administrative.

De cealaltă parte, compania de stat Energoatom, care administrează centralele nucleare ale Ucrainei, a anunţat că un angajat de-al său a fost spitalizat din cauza „unor răni suferite în urma exploziei” unei rachete trase „sâmbătă seara” de ruşi.

„Trei senzori de radiaţii din jurul complexului centralei au fost afectaţi. Prin urmare, în prezent este imposibil de detectat” o eventuală creştere a radioactivităţii şi de „intervenit în timp util”, a subliniat Energoatom.

„Nu există în lume o naţiune care să se simtă în siguranţă când un stat terorist (Rusia, n. red.) trage împotriva unei centrale nucleare”, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Reuters precizează că nu a putut verifica versiunile celor două părţi.

Mai multe