Rusia se laudă că a utilizat marina militară şi forţele aeriene pentru a îndepărta un distrugător britanic din apropierea Crimeii
Moscova şi-a utilizat marina militară şi forţele aeriene pentru a îndepărta distrugătorul britanic HMS Dragon D35 în luna octombrie din apele teritoriale ruse din zona Crimeii, a declarat şeful Serviciului de frontieră Vladimir Kulişov, primul adjunct al şefului Serviciului Federal de Securitate (FSB), relatează agerpres.ro.
Paza de coastă rusă (subordonată FSB) a somat nava britanică să nu intre în apele teritoriale ruseşti, dar aceasta a trecut de ceea ce responsabilul militar rus a afirmat că ar fi graniţa maritimă a Rusiei, la 13 octombrie 2020 în apropierea sudului Crimeii.
Kulişov a spus că HMS Dragon a invocat dreptul "traversării paşnice", un concept care permite navelor să tranziteze apele teritoriale ale altor state într-un mod care să nu prejudicieze pacea, ordinea sau securitatea acestora.
Moscova ceruse navei britanice să părăsească imediat apele sale, la care căpitanul navei britanice a răspuns că are un semnal slab de recepţie, a subliniat oficialul rus.
"Nava de război a fost alungată în apele neutre printr-o acţiune comună a forţelor navele şi aeriene ruse", a insistat Kulişov.
Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, atrăgându-şi sancţiuni şi condamnări din partea Occidentului. Kievul îşi vrea teritoriul înapoi. Occidentul şi Ucraina nu au recunoscut această anexare, deci nici apele teritoriale din zona peninsulei Crimeea ca aparţinând Rusiei.
Incidentul intervine pe fondul unor relaţii la cel mai tensionat nivel de după Războiul Rece între Rusia şi Occident.