Rusia face noi ameninţări în legătură cu o eventuală aderare a Finlandei la NATO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 aprilie 2022

Kremlinul a avertizat luni că o nouă extindere a NATO nu va creşte stabilitatea în Europa. Acest avertisment survine în contextul în care Finlanda şi Suedia sunt tot mai predispuse să adere la Aliana Nord-Atlantică, transmite CNN, citat de adevarul.ro.

„Noi am spus în mod repetat că NATO este mai degrabă un instrument al confruntării. Aceasta nu este o alianţă care să asigure pacea şi stabilitatea, iar o lărgire a Alianţei (Nord-Atlantice) nu va conduce, bineînţeles, la mai multă stabilitate pe continent”, a ameninţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Finlanda şi Suedia ar putea adera în curând la NATO, o decizie care ar înfuria Rusia, avertizează unii oficiali, şi care va sublinia şi mai mult greşeala strategică a Rusiei de a invada Ucraina. Oficiali din cadrul NATO au declarat pentru CNN că negocieri în vederea unei aderări a Finlandei şi Suediei au loc după invazia Ucrainei de către Rusia.

Potrivit unor oficiali de rang înalt de la Departamentul de Stat american, subiectul aderării celor două ţări din Europa de Nord a fost abordat la o reuniune NATO, săptămâna trecută, la care au luat parte miniştrii de Externe suedez şi finlandez. Ministrul finlandez de Externe a anunţat luni că guvernul din care face parte urmează să prezinte miercuri, în Parlamentul de la Helsinki, un document cu privire la securitatea ţării, care ar putea să prevadă o eventuală aderare la NATO.

„Acest (document) oferă Parlamentului (finlandez) posibilitatea să discute despre toate aspectele unei eventuale aderări la NATO şi/sau alte soluţii de securitate”, a anunţat luni, la Luxemburg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor din Uniunea Europană (UE), ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto. „Apoi, în baza acestei dezbateri, bineînţeles, Guvernul va trage concluziile împreună cu preşedintele” Sauli Niinistö, a precizat el. Haavisto a subliniat că este „important” ca Suedia vecină să urmeze „un proces similar” care, în opinia sa, urmează să necesite timp. „Însă, bineînţeles, noi facem un schimb de informaţii continuu, iar dacă luăm decizii similare, le-am putea lua cam în acelaşi timp”, a declarat el.

Mai multe