Românul care ne salvează trecutul: mii de poze ale fotografului Costică Acsinte sunt digitalizate şi publicate online

📁 Istorie recentă
🗓️ 5 februarie 2014

Sunt mii de poze realizate în ultimul secol care surprind viaţa de zi cu zi a românilor, dar prea puţine au ajuns cunoscute. Cezar Popescu este omul care se asigură că una dintre cele mai mari colecţii nu ajunge uitată într-un muzeu. El digitalizează miile de poze ale lui Costică Acsinte, salvând o parte din trecutul românilor online şi prezentându-l pe Flickr.

Pe 4 februarie, „Time Lightbox“ scrie despre Cezar Popescu şi despre Costică Acsinte, unul dintre cei mai activi fotografi ai României. Cel dintâi se asigură că salvează opera celui din urmă, recreând-o în format digital şi publicând-o online. Costică Acsinte este un fotograf de război care a activat în Primul Război Mondial, apoi s-a retras în Slobozia, unde şi-a deschis studioul foto care avea să-l consacre drept unul dintre puţinii, dacă nu singurul, fotograf profesionist din România de la acea vreme. Arhiva lui Costică Acsinte are peste 5.000 de cadre surprinse pe plăci de sticlă sau printate pe hârtie fotografică.

Proprietarul acestei colecţii este Muzeul Judeţean Ialomiţa. A obţinut arhiva de la urmaşii lui Acsinte la câţiva ani după moarte acestuia, dar foarte multe fotografii au fost uitate, până când Cezar Popescu, un fost avocat acum devenit fotograf, a convins muzeul să îl lase să scaneze negativele şi să digitalizeze fotografiile. Între Popescu şi Acsinte există şi o altă legătură, nu doar pasiunea pentru fotografie. „Time“ notează că tatăl lui Popescu a lucrat la un moment dat cu fiul lui Acsinte, iar el a recunoscut fotografiile după ce a văzut câteva cărţi poştale cu cadre din arhivă. „Bucată cu bucată, sper să recreez cât de mult se poate, dar acum mă preocup de digitalizarea plăcilor. Acestea se degradează foarte repede. De la zi la zi observ altă crăpătură [pe negativul din emulsie]“, a afirmat Popescu.

Multe dintre fotografii nu prezintă niciun detaliu care să le fixeze la un anumit moment în timp. Altele au o descriere sau o dată înscrise pe ele, ori poate ilustrează un corp de armată sau o medalie care pot fi uşor recunoscute. În fapt, unele dintre cele mai valoroase cadre sunt cu imagini din timpul Primului Război Mondial, în unele sunt surprinse şi momentele ale Reginei Maria şi Regelui Ferdinand I.

Cine a fost Costică Acsinte, fotograful ajuns post-mortem pe Flickr

Fotograful Costică Acsinte s-a născut la 4 iulie 1897 în comuna Perieţ (acum în judeţul Ialomiţa). S-a înrolat voluntar în Primul Război Mondial în Grupul I de Aviaţie, unde a urmat cursurile Şcolii de Pilotaj, scrie „România liberă“. Până în iunie 1920, când a trecut în rezervă cu gradul de sergent, a activat ca fotograf de război. La terminarea lui, îşi deschide la Slobozia propriul studio:Foto Splendid C. Acsinte. Costică Acsinte a murit la 7 ianuarie 1984, la vârsta de 87 de ani. Însă din 1989, la cinci ani după moartea lui Costică Acsinte, protecţia drepturilor de autor, conform legilor de atunci, au expirat, pozele fiind astăzi în domeniu public. Cezar Popescu încarcă fotografiile digitalizate pe Flickr, contul Costică Acsinte. El este prezent şi pe Twitter.

Sursa:www.adevarul.ro

Mai multe