Roberta Metsola, aleasă în funcția de președinte al Parlamentului European

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 ianuarie 2022

Conservatoarea malteză Roberta Metsola, desemnată de PPE, a fost aleasă preşedintă a Parlamentului European (PE) din primul tur, marţi, cu 458 de voturi, ca succesoare a italianului David Sassoli, relatează AFP.

Potrivit unor acorduri încheiate în iulie 2019 între cele mai importante trei grupuri europarlamentare - creştin-democraţii din cadrul PPE, social-democraţii şi liberalii din cadrul Renew Europe -, acest „top job” urma să fie deţinut mai întâi de social-democratul David Sassoli, care a decedat marţea trecută, şi să revină apoi dreptei europene, în a doua parte a mandatului. 

Roberta Metsola, care a împlinit 43 de ani marţi, în ziua alegerii sale, devine a treia femeie preşedintă a Parlamentului European, după Simone Veil şi Nicole Fontaine.

Ea a avut trei contracandidaţi, pe naţionalistul conservator polonez Kosma Zlotowski, reprezentantul grupului conservatorilor şi reformiştilor europeni (ECR), pe spaniola Sira Rego, reprezentant stângii radicale şi pe Alice Kuhnke, fost ministru al Culturii şi Democraţiei în Suedia, reprezentanta Verzilor.

Metsola face parte din Partit Nazzjonalista (Partidul Naţionalist maltez) care este membru al grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE) şi a fost aleasă ca o figură a consensului, care se bucură de respect.

Roberta Metsola, o eurodeputată din 2013 şi o vicepreşedintă a PE din 2020, a câştigat recent vizibilitate, după ce a asigurat interimatul lui David Sassoli, care nu a fost prezent în hemiciclu în toamnă, din cauza unei pneumonii. Tot ea a asigurat interimatul la preşedinţia PE până la alegerea sa.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de 11 ianuarie, la ora 01:15, la vârsta de 65 de ani. Sassoli a murit la spitalul din oraşul italian Aviano.

La 10 ianuarie 2022, Parlamentul European a confirmat că David Sassoli a fost internat pe 26 decembrie "din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar". A fost pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit.

Foto: Parlamentul European

Mai multe