Regele Mihai îi retrage titlul primarului Sorin Oprescu
Decizia Regelui Mihai în privința primarului Sorin Oprescu:retragerea calității de membru al Ordinului Coroana României în grad de ofițer
Primarului general al Capitalei, Sorin Mircea Oprescu, arestat în momentul de față pentru corupție, i-a fost retrasă calitatea de membru al Ordinului ”Coroana României” de către Regele Mihai, așa cum confirmă ultimul comunicat de presă al Casei Regale.
Conform Comunicatul de luni seară al Casei Regale, citat de agenția de presă Mediafax, decizia Regelui este conformă cu prevederile Statutului Ordinului Dinastic Coroana României din 30 decembrie 2011. Totodată, primarul general ar fi fost anunțat oficial printr-o scrisoare din partea Cancelariei Decorațiilor Regale despre retragerea acestui ordin.
Ordinul Coroana României a fost înființat în anul 1881 de către Carol I, fiind acordat doar celor care aduc servicii deosebite statului. Această distincție poate fi acordată atât civililor, cât și militarilor și doar un număr limitat de 600 de persoane pot primi această distincție.Cumpără acum
Primarul Capitalei a fost reținut de procurorii DNA sâmbătă noapte după ce ar fi fost prins luând mită în valoare de 25.000 euro. Banii proveneau de la patru denunțători, însoțiți la locuința din Ciolpani a primarului de șeful unei instituții din Primărie.
Duminică noapte, cu puțin înainte de miezul nopții, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Sorin Oprescu, care a fost dus în arestul Poliției Capitalei. Decizia nu este definitivă și a fost deja contestată de edil la Curtea de Apel Bucureşti.
La o analiză mai amănunțită, au fost depistați alți 5.000 de euro mită asupra primarului.
Sorin Oprescu este suspectat că ar fi fost membru al unui grup bine organizat în ultimii doi ani–grup care ar fi creat un sistem în cadrul administrației locale din București prin care companiile care voiau sa primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să direcționeze o parte din profitul brut realizat în urma efectuării contractelor înapoi la grupul de care țineau toate deciziile în cadrul primăriei.