Reabilitarea cetății lui Vlad Țepeș de la Poenari, finalizată cu întârziere
Începută în vara lui 2022, reabilitarea cetății lui Vlad Țepeș de la Poenari-Argeș va fi finalizată de abia în vara lui 2024, cu mai bine de șase luni în plus față de termenul inițial, din cauza unei probleme tehnice legate de reabilitarea turnului de la intrare.
După cum au precizat reprezentanții Consiliului Județean Argeș pentru „Adevărul”, procentul de realizare a lucrărilor a ajuns la 91% în această săptămână.
Deși avea termen de finalizare 31 decembrie 2023, reabilitarea cetății Poenari (Argeș) a fost întârziată de faptul că pentru turnul de la intrare a trebuit găsită altă soluție, nu desfacerea unei centuri, deoarece în acest caz risca să cadă turnul. După mai multe consultări cu proiectantul, s-a decis să fie adoptată soluția unor injectări speciale în turnul de intrare de la cetatea Poenari.
Lucrările de restaurare a fortăreței lui Vlad Țepeș includ și cele 1.480 de trepte ce erau în stare avansată de degradare.
Vizitatorii români și străini care vor veni din nou în număr mare la Poenari din această vară mai trebuie însă să aștepte câțiva ani până când accesul la cetate se va face cu un mijloc rapid și vor fi nevoiți să urce cele aproape 1.500 de trepte.
În 2017 fusese realizat un studiu de fezabilitate pentru realizarea unei căi de acces rapide, însă studiul a rămas în stand-by de atunci.
„În ceea ce privește calea de acces pentru Cetatea Poenari, Consiliul Județean Argeș a preluat în proprietate de la Consiliul Local Arefu o suprafață de teren (aproximativ 1 hectar) unde se dorește a fi amenajată stația de îmbarcare. Fiind vorba de teren forestier, pentru a putea fi scos din fondul forestier, se va prelua și de la Consiliul Local Corbeni aceeași suprafață de teren ce va fi împădurită. Pentru acest proiect – o telegondolă – CJ Argeș urmărește obținerea unei finanțări pe fonduri europene, ghidul pentru această axă va fi publicat la sfârșitul anului. Până atunci se dorește actualizarea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului”, au declarat pentru ”Adevărul” reprezentanții CJ Argeș.
În iulie 2021, Consiliul Județean Argeș a semnat contractul de proiectare și execuție cu asocierea câștigătoare a licitației, SC EURAS SRL – SC ARHING SRL. Lucrările au început în vara lui 2022 cu o întârziere de mai multe luni, pentru că mai erau necesare câteva avize de la Ministerul Culturii.
Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție lucrări pentru restaurarea cetății Poenari se ridică la 20,1 milioane lei, din care execuția propriu-zisă a lucrărilor se ridică la 18,7 milioane lei. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile.
Lucrările de restaurare a fortăreței lui Vlad Țepeș includ și cele 1.480 de trepte ce erau în stare avansată de degradare.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro