Povestea lui Liliuokalani, singura regină a insulelor Hawaii
Liliuokalani, pe numele său adevărat Lydia Kamakaeha, a fost prima şi ultima regină Hawaii-ului, înainte ca insula să fie anexată Statelor Unite în 1898, scrie Daily Mail.
În 1862, Liliuokalani s-a căsătorit cu un oficial din guvernul hawaiian, John Owen Dominis, fiul unui căpitan de navă din Boston. Mariajul lor nu a fost unul foarte fericit şi circulau zvonuri de infidelitate. Cei doi au trăit împreună cu mama lui John, în Washington Palace, actuala reşedinţă a guvernatorului din Hawaii.
În 1874, fratele lui Liliuokalani, David Kalakaua, a fost ales rege, dar când el a murit în 1891, Liliuokalani a devenit regină, fiind prima femeie care a ocupat vreodată tronul Hawaii-ului. Din acel moment, a fost numită Regina Liliuokalani.
Membri ai comunităţii native din Hawaii au încercat s-o convingă pe noua regină să voteze o Constituţie care să le redea acestora drepturi şi libertăţi. Mişcării i s-a opus o grupare de oameni de afaceri şi politicieni, numită ''Comitetul anexării'', care considera că anexarea insulei de către Statele Unite ar fi benefică pentru Hawaii. SUA era ţara în care Hawaii importa majoritatea produselor agricole.
Liliuokalani a refuzat anexarea statului Hawaii de către SUA şi în 1893 a fost obligată să abdice. A fost supusă unui proces public şi, ulterior, un tribunal militar a condamnat-o la cinci ani de închisoare. Nu a fost încarcerată, dar a fost închisă într-un dormitor din reşedinţa Iolani Palace, unde accesul vizitatorilor era interzis. Aici a citit, a croşetat şi a compus poezii. A scris aproximativ 165 de cântece, cel mai cunoscut fiind '''The queen's prayer''(''Rugăciunea unei regine'').
După ce a fost eliberată din Iolani Palace, regina a mai rămas în arest la domiciliu pentru încă cinci luni, de data asta în Washington Palace. În 1896, statul Hawaii a graţiat-o şi a repus-o în drepturile civile. Pe 12 iulie 1898, Republica Hawaii a fost anexată oficial Statelor Unite.Regina a trăit în reşedinţa Washington Palace până la moartea ei, din 1917. Avea pe atunci 79 de ani. Singura ei dorinţă a fost aceea ca toate proprietăţile şi posesiunile sale să fie vândute şi cu banii strânşi să fie creată ''Queen Liliuokalani Children's Trust'', o organizaţie care îi ajută pe copiii indigeni şi orfani. Organizaţia mai există şi astăzi.
În 1993, la 100 de ani de la detronarea reginei Liliuokalani, preşedintele SUA, Bill Clinton, a semnat o rezoluţie prin care guvernul american îşi cerea scuze faţă de poporul hawaiian pentru incidentele petrecute în urmă cu un secol.
sursa:gandul.info