ONU: Refugiații climatici nu pot fi obligați să se întoarcă în țările de origine

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 22 ianuarie 2020

Guvernele care trimit refugiați înapoi în statele care sunt afectate profund de schimbările climatice ar putea încălca obligațiile lor de respectare a drepturilor omului, a transmis un comitet al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Experții independenți ai Comitetului pentru Drepturile Omului au publicat o hotărâre care nu este obligatorie din punct de vedere legat, dar este îndelung analizată, într-un caz prezentat de Ioane Teitiota, un cetățean din statul insular Kiribati, situat în Oceanul Pacific, informează adevarul.ro.

Teitiota a contestat expulzarea sa din Noua Zeelandă, unde a cerut protecție în anul 2013. El a argumentat că insula pe care locuia, Tarawa de Sud, a devenit suprapopulată ca urmare a faptului că din cauza creșterii nivelului mării, alte insule din Kiribati au devenit nelocuibile, ducând la dispute legate de teren și un acces redus la apă potabilă.

Comitetul s-a pronunțat împotriva plângerii sale, nargumentând că viața lui Teitiota nu a fost într-un pericol imediat, dar a precizat că „degradarea mediului poate afecta în mod negativ bunăstarea unui individ și poate conduce la o încălcare a dreptului său la viață”.

 Mai multe state din Pacific, inclusiv Kiribati, sunt printre cele mai vulnerabile din lume în fața schimbărilor climatice, fiind la doar câțiva metri deasupra nivelului mării.

„Având în vedere că riscul scufundării unei întregi țări este atât de extrem, condițiile de viață într-o astfel de țară pot deveni incompatibile cu dreptul la o viață demnă, înainte ca riscul să se realizeze”, au spus experții.

Specialiștii au precizat că statele care plănuiesc să deporteze solicitanții de azil trebuie să ia în calcul efectele crizei climatice în țările de origine ale acestora, altfel riscând să-și încalce obligațiile de a apăra dreptul la viață al solicitanților. Profesorul israelian Yuval Shany, vicepreședintele comitetului, a spus că experții „lasă ușa deschisă pentru astfel de cazuri”.

 „Am indicat destul de clar că putem prevedea viitoare situații în care indivizii vor putea să acuze o încălcare a dreptului la viață pe baza schimbărilor climatice”, a afirmat el, îndemnând guvernele să ia în considerare acest lucru atunci când analizează solicitările de azil.

Agenția pentru refugiați a ONU a transmis că se așteaptă ca din ce în ce mai mulți oameni să fie relocați ca urmare a factorilor de mediu în următorii ani, dar conceptul de „refugiați climatici” nu există momentan în legile internaționale.

Foto sus: U.S. Indo-Pacific Command

Mai multe