Omletă preistorică din ouă de struț? Descoperirea surprinzătoare a arheologilor din Israel

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 12 ianuarie 2023

Arheologii din Israel au descoperit opt ouă de struț, cu o vechime cuprinsă între 4.000 și 7.500 de ani, în sudul deșertului Negev, a anunțat Autoritatea pentru Antichități din această țară.

Mai multe coji sparte provenind de la ouă străvechi de struț au fost găsite lângă resturile unui foc dintr-un loc de campare al nomazilor. Cercetătorii au estimat că acestea reprezintă primele semne arheologice ale gătirii ouălor la acea vreme, informează Agerpres.

Ouăle sunt bine conservate deoarece cojile lor au fost acoperite mult timp de dune de nisip. Clima deosebit de aridă din regiune a contribuit, de asemenea, la conservarea lor, potrivit directorului Autorității pentru Antichități din Israel.

Struții erau prezențe obișnuite în regiune până la dispariția lor din sălbăticie, în secolul al XIX-lea.

Descoperiri anterioare au indicat că ouăle de struț erau utilizate drept obiecte de lux, bijuterii sau vase de apă, în ceremoniile funerare, dar și ca sursă de hrană, a declarat Amir Gorzalczany de la Autoritatea pentru Antichități.

„Un ou de struț are valoarea nutritivă a aproximativ 25 de ouă de găină obișnuite”, a spus Gorzalczany.

În majoritatea cazurilor în care au fost descoperite ouă de struț, nu au fost găsite și oase de păsări, ceea ce indică faptul că oamenii din vechime preferau să nu se confrunte cu aceste păsări mari și se mulțumeau doar cu ouăle lor.

Ouăle urmează să fie reconstituite din cojile unite „ca într-un puzzle” și examinate cu atenție în laborator, a adăugat Gorzalczany.

Foto: Israel Antiquities Authority

Mai multe