Occidentul îngrijorat: Rusia pregătește terenul pentru o nouă anexare? Vladimir Putin semnează un tratat cu liderul regiunii separatiste Osetia de Sud

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 martie 2015

Rusia și regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud au semnat un tratat prin care aceasta din urmă este integrată aproape complet Rusiei, conform Business Insider. Evenimentul, care a avut loc miercuri, 18 martie 2015, la un an după ce Moscova a decis să preia controlul asupra peninsulei Crimea, a trezit îngrijorările statului georgian, dar și ale Occidentului. Tbilisi a descris tratatul ”de alianță și integrare” ca fiind ”o mișcare al cărei scop este anexarea”, iar Statele Unite și Uniunea Europeană a declarat că nu vor recunoaște acordul, pe care UE l-a catalogat ca fiind o amenințare la securitatea și stabilitatea regională.

Conform prevederilor tratatului, semnat la Kremlin de președintele rus Vladimir Putin și de liderul separatist osetin Leonid Tibilov, un fost membru KGB, forțele de securitate, militare, economice și serviciile vamale ale regiunii Osetia de Sud urmează să fie integrate profund cu cele ale Rusiei.  

Noul tratat dintre Rusia și republica separatistă georgiană Osetia de Sud încalcă normele dreptului internațional și anulează eforturile de consolidare a securității în regiune, a declarat miercuri Secretarul General NATO Jens Stoltenberg.

”Acest așa numit tratat este încă o mișcare a Federației Ruse care împiedică eforturile în curs de desfășurare ale comunității internaționale pentru a consolida securitatea și stabilitatea în regiune”, a spus Stoltenberg într-o declarație, adăugând faptul că NATO nu va recunoaște tratatul.

Stoltenberg a afirmat că acordul ”violează suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și contrazice în mod flagrant principiile dreptului internațional, principiile OSCE și angajamentele interanționale ale Rusiei”.

În asentimentul NATO, și Statele Unite declară că nu recunosc legitimitatea tratatului semnat. ”Regiunile aflate sub ocupație Osetia de Sud și Abhazia sunt părți intengrante ale Georgiei și noi vom continua să sprijinim independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki.

„Un alt pas este făcut azi în consolidarea parteneriatului nostru”, a declarat Vladimir Putin după semnarea tratatului pe care îl descrie ca fiind ”o piatră de hotar”.

Tibilov a salutat semnarea tratatului, prin care populația Osetiei de Sud va putea obține mai ușor cetățenie rusă. Tibilov îl considera, astfel, ”cea mai bună garanție posibilă pentru securitatea statului”. El a adăugat și că oficialii UE și SUA ar trebui să își vadă de treaba lor și să nu se amestece.

Concert pentru anexarea Crimeii

Oamenii adunați la Kremlin pentru a sărbători anexarea Crimeii

În timp ce tratatul era semnat, mii de oameni se adunaseră în jurul Kremlinului pentru un concert, sărbătorind prima aniversare a anexării Crimeii de la Ucraina-o petrecere prin care se arată sprijin public pentru Putin și pentru politica sa externă.

Sub pancarte pe care scria cu litere de-o șchioapă ”Suntem împreună!” și ”Crimea este a noastră!”, tineri și bătrâni deopotrivă au dansat și au cântat pe ritmurile unei fanfare militare care intona cântece patriotice. Și în alte orașe ale Federației Ruse-inclusiv în Crimea-au fost puse în scenă marșuri și parade, cu baloane, steaguri și muzică.

Popularitatea lui Putin a crescut în momentul în care a cuvântat celebrul discurs patriotic, exact cu un an în urmă, prin care cerea parlamentului să anexeze Crimea, care a fost ocupată de către forțele ruse după ce președintele ucrainean Ianukovici, sprijinit de Moscova, a fost înlăturat de la putere în urma protestelor de stradă din Ucraina.

Temerile occidentale

Președintele Vladimir Putin se adresează mulțimii adunate la Kremlin, 18 martie 2015

Putin a luat cuvântul în timpul concertului de la Moscova, spunând-în vreme ce se scanda ”Rusia, Rusia”-că țara va depăși toate dificultățile care vin din afară, referindu-se la sancțiunile economice impuse de Vest Rusiei după rolul pe care aceasta l-a avut în destabilizarea situației din Ucraina.

Acțiunile sale în Ucraina (Putin s-a referit la anumite părți ale țării cu termenul de Noua Rusie) au contribuit la o deteriorare a relațiilor cu Vestul, acestea atingând cel mai mic nivel de la sfârșitul Războiului Rece-ultimul moment de asemenea amploare a avut loc în 2008, în contextul războiului ruso-georgian, care s-a soldat cu recunoașterea independenței Osetiei de Sud și Abhaziei de către Rusia. NATO acuză Moscova că trimite sute de soldați care să îi sprijine pe rebelii pro-ruși într-un război care a lăsat deja în urmă 6.000 de morți.

Acțiunile Rusiei în Abhazia și Osetia de Sud, o regiune săracă, cu o populație între 30.000 și 50.000, a îngrijorat atât Georgia, cât și Occidentul. Statele Unite s-au declarat un aliat de nădejde al statului georgian, o fostă republică sovietică de o importanță geostrategică foarte mare, în condițiile în care este un nod de legătură între Europa și Asia pe ruta transportului de petrol și gaze naturale.

”Este un pas cinic și provocator[făcut] de Rusia. Noi îl considerăm o mișcare al cărei scop este anexarea”, a declarat ministrul de Externe al Georgiei Tamar Beruchashvili.

Liderii occidentali se tem că Rusia își sporește sentimentele expansioniste și poate încerca să preia controlul și asupra altor regiuni care fac parte din foste republici sovietice, printre care se numără teritoriile din estul Ucrainei care se află sub controlul separatiștilor, dar și Transnistria, care este protejată de soldați ruși.

Statele Unite și Uniunea Europeană au denunțat noul tratat dintre Rusia și OSetia de Sud.

”Poziția Statelor Unite cu privire la Osetia de Sud și Abhazia rămâne clară:aceste regiuni sunt părți integrante ale Georgiei și vom continua să sprijinim independența Georgiei, suveranitatea ei și integritatea teritorială a ei”, a declarat Jen Psaki.

Federica Mogherini, șeful diplomației UE, a declarat că semnarea acestui tratat este încă un pas împotriva consolidării eforturile de a stabiliza regiunea.

Regiunile separatiste ale Georgiei, Abhazia și Osetia de Sud

Soarta Osetiei de Sud de când Rusia a preluat controlul în 2008 este o poveste de insucces, așa cum se prevede a fi și Crimeea. Populația a văzut în Rusia un salvator după război, dar regiunea continuă să se lupte cu sărăcia, cu infrastructura aproape inexistentă și cu șomajul larg răspândit.

De asemenea, este aproape complet dependentă de Rusia din punct de vedere financiar, politic și militar (dar și diplomatic, abhazii și osetini fiind reprezentați în afară de către ambasadele ruse), iar mulți dintre cetățeni încep să fie din ce în ce mai nemulțumiți de modul în care trăiesc sub aripa Rusiei.

Mai multe