INFOGRAFIE Armata rusă va primi în curând „torpilele Apocalipsei“ care pot fi înarmate cu focoase termonucleare VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Viorica Marin
🗓️ 12 februarie 2019

Armata rusă va primi, în curând, peste 30 de super-torpile înarmate cu focoase termonucleare, transmite publicaţia Foxtrot Alpha. Numită Poseidon, această torpilă rapidă va fi detonată în apropierea coastelor oraşelor inamice în caz de război. 

Primele zvonuri despre această super-armă au apărut în 2015. Proiectul, cunoscut atunci sub numele de „Status-6 Ocean Multipurpose System” şi numit de americani „Kanyon”, a fost confirmată ulterior de surse din Pentagon. Pe 27 noiembrie 2016 a fost detectat un test nuclear submarin efectuat de Rusia. O armă nucleară nouă şi foarte puternică, despre care Pentagonul nu a oferit detalii, a fost lansată atunci de pe un submarin rusesc într-o zonă geografică despre care nu s-au oferit detalii. Drona are scopul de a crea un tsunami masiv, care contaminează radioactiv, cu cobalt-60, coasta pe care ajunge. Arma poate fi transportată de două noi submarine ruseşti, numite Project 09852 Belgorod (din clasa de mari dimensiuni Oscar) şi Project 09851 Habarovsk, lansate la apă în 2012, respectiv 2014. 

  Habarovsk este un model misterios, despre care se ştie că poate transporta şase vehicule submarine „speciale”.  Drona Poseidon seamănă, la formă, cu un submarin. Este posibil ca arma să fie bazată pe platforma Surrogat. Acesta este un submarin autonom prezentat de Rusia, care poate fi folosit în misiuni de spionaj sau pentru a imita orice alt model de submarin. Drona va putea fi folosită pentru a păcăli submarinele de atac ale NATO, care, în vreme de război, ar avea rolul de a vâna clasele mai mari ruseşti de submarine, care transportă rachete balistice. Potrivit unor zvonuri, Rusia consideră că Poseidon este o armă defensivă de ultimă instanţă şi nu o ia în calcul ca armă ofensivă. 

Conform blogului militar Foxtrot Alpha, detonarea unei astfel de torpile sub podul Golden Gate din San Francisco are potenţialul de a ucide şi răni peste o jumătate de milion de oameni. Mai mult, norul de radiaţie produs ar ajunge spre nord până în statul Nevada. Se pare că două ţinte deja selectate pentru aceste drone sunt bazele navale Kitsap (din Washington) şi Kings Bay (Georgia), unde au bazele flotele de submarine balistice americane. Deşi această armă pare impresionantă, ea nu este mai periculoasă decât actualele rachete intercontinentale. Spre deosebire de dronă, acestea pot atinge ţintele în câteva minute. Poseidon are nevoie de mai mult timp pentru a-şi atinge ţinta (poate chiar zile), dar are avantajul că este mai greu de contracarat de sistemele de apărare existente. 

Comandantul şef al marinei ruse, Vladimir Koroliov, a anunţat luni finalizarea cu succes a testelor oficiale vizând noile sisteme de rachete de apărare aeriană „Poliment-Redut“ cu lansare verticală, cu care vor fi echipate fregatele din proiectul 22350, potrivit postului de televiziune al armatei ruse Zvezda. Într-un interviu acordat anterior ziarului armatei ruse Krasnaia Zvezda, Vladimir Koroliov a declarat că acest sistem de rachete este capabil să lovească ţinte în aer situate la o distanţă de 150 km şi la o altitudine de până la 30 km. În noiembrie, ministrul apărării rus Serghei Şoigu anunţase că peste 10 lansări de rachete ‘Poliment-Redut’ asupra mai multor tipuri de ţinte au fost efectuate în timpul testelor în cadrul Flotei ruse a Nordului. În acelaşi timp, bombardiere strategice Tu-95MS au efectuat luni, în cadrul unor exerciţii ale aviaţiei de lungă distanţă, în districtele militare Centru şi Vest, simulând atacuri cu rachete asupra unor ‘ţinte’ la sol ale unui inamic convenţional în condiţii meteorologice dificile, a indicat Ministerul Apărării rus într-un comunicat, citat de agenţiile de presă de la Moscova. 

Aparatele Tu-95MS (Bear H, potrivit clasificării NATO) au decolat de la baza aeriană Engels din regiunea Saratov în cadrul acestor exerciţii care au inclus şi realimentarea avioanelor în aer. Aceste anunţuri ale Moscovei intervin pe fondul tensiunilor cu SUA şi NATO legate de retragerea Statelor Unite şi a Rusiei din Tratatul privind Forţele Intermediare Nucleare (INF), ceea ce provoacă temeri privind o nouă cursă a înarmării între cele două puteri nucleare, lucru ce ar putea afecta întregul sistem de securitate pe continentul european.

Mai multe