Incertitudini
Acum 80 de ani, la începutul lui 1945, era clar că sfârșitul Germaniei naziste se apropia rapid. Dar nu fără pierderi uriașe de vieţi omenești, atât pe front, cât şi în rândurile civililor, pentru că regimul nazist de la Berlin era hotărât să sacrifice totul, până la ultimul om, pentru a-și prelungi agonia.
În vest, Hitler a fost capabil să mai lanseze o ultimă ofensivă de amploare în Ardeni, luând prin surprindere Comandamentul Aliat. După primele succese inamice, americanii au rezistat în punctele critice, apoi împreună cu britanicii au întors soarta bătăliei. Germania a pierdut oameni și echipamente pe care nu le va mai putea înlocui niciodată. Dar şi costul Aliaţilor a fost dureros. Istoria acestei bătălii din decembrie-ianuarie 1945 vă este prezentată în paginile care urmează. Preţul pentru eliberarea Europei a fost mare. Dar mari au fost și speranţele legate de încheierea războiului şi de construirea unei lumi mai bune, care să evite o nouă catastrofă.
După opt decenii, incertitudinile planează asupra Europei. Ceea ce părea foarte improbabil să Donald Trumpse întâmple din nou, un război major pe continent, s-a întâmplat în Ucraina. Noul mandat al lui Donald Trump începe cu speranţa multora că președintele american va putea, așa cum a promis în campania electorală, să încheie foarte rapid războiul. Dar, așa cum s-a văzut de multe ori în istorie, războaiele sunt mult mai ușor de declanșat decât de oprit.
Cum s-ar putea reașeza lucrurile? este marea întrebare, fără răspuns deocamdată, mai ales că în ultimii ani lumea a intrat într-o serie de crize care pare să nu se mai termine. Criza financiară, conflictele din Orientul Mijlociu, pandemia, războaiele hibride, războiul din Ucraina, rivalitatea SUA-China, crizele climatice sunt cele mai vizibile. În profunzime, societatea se schimbă, mentalităţile se schimbă. Totul, sub impactul noilor tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială, a cărei dezvoltare rapidă este privită fie în mod salutar, fie cu mari semne de întrebare legate de efectele asupra viitorului omenirii, în general.
Fiecare eră are provocările ei. Acum sunt multe și greu de ordonat, parcă toate sunt prioritare. Oare ce vor scrie istoricii peste 80 de ani?
Articolul a fost publicat în numărul 276 al revistei „Historia” (revista:276), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 ianuarie - 14 februarie, și în format digital pe platforma paydemic.