Expoziția ,,CAN for Balkans” ajunge într-o nouă prezentare la Biblioteca Națională a României!

După Brașov – Tirana – Bruxelles – Leskovac – Veles, expoziția ,,CAN for Balkans” ajunge la Biblioteca Națională a României! Deschiderea oficială: marți, 16 mai 2023, orele 17:00, Atrium, Bulevardul Unirii, 22.

Expoziția realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov în cadrul proiectului ,,CAN for Balkans - Comics Alliance Networking”, cofinanțat de Comisia Europeană, prin Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Brussels, în cadrul Programului de finanțare Europa Creativa, apelul Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest (EACEA 39/2019), prezintă într-o formă creativă inedită, inclusiv cu animații video, cercetarea științifică și creativitatea proiectului european.

Expoziția prezintă istoria benzilor desenate istorice din și despre Balcani, în secțiunea principală ,,Balcanii în istorie”, o secțiune dedicată primului concurs internațional ,,CAN for Balkans”, precum şi secțiunea cu lucrările câștigătoare ale acestui concurs. Din colecţiile Bibliotecii Naţionale va fi prezentată o selecţie de cărţi de benzi desenate.

Steaua este simbolul care a inspirat designul expoziției (autor Nicolae Pepene). ,,Steaua roșie” este despre trecutul benzilor desenate istorice din Balcani, cu focus pe clișeele și stereotipurile folosite de autorii BD pentru lumea balcanică în perioada comunistă. ,,Steaua galbenă”, secțiunea al cărei design a fost inspirat din drapelul Uniunii Europene, cuprinde perspectiva contemporană artistică despre Balcanii în istorie sub forma a 64 de benzi desenate originale realizate de 67 de artiști, din care 27 de artiști din opt țări au fost selectați în cadrul concursului internațional al proiectului european, organizat în perioada martie – iulie 2022.

Expoziția are la bază un ,,dialog” intercultural despre istoria Balcanilor. Prin informațiile preluate din proiectul de cercetare realizat de istorici din Albania, Serbia, Macedonia de Nord, Belgia și România, expoziția prezintă, în imagini și texte, clișeele și stereotipurile culturale și sociale despre și din lumea balcanică și modul în care benzile desenate istorice au fost instrumente de propagandă pentru regimurilor totalitare din Albania, Iugoslavia și România.

Străduința pentru o expoziție cu un design simbolic – trecerea Balcanilor de la steaua roșie, comunistă, la steaua galbenă, europeană – și un concept inedit, interactiv, dinamic transmite și un mesaj: ,,Balcanii sunt o regiune cu stea în frunte”!

Prezentată în premieră la Brașov, în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice 2022, și itinerată la Muzeul Național de Istorie al Albaniei, Comics Art Museum Bruxelles, Centrul Cultural Leskovac și Salonul de artă al Muzeului Orășenesc Veles, expoziția ,,CAN for Balkans” a fost deja văzută de peste 100.000 de vizitatori și s-a bucurat de aprecierea specialiștilor, artiștilor și a presei, în fiecare din țările în care a fost prezentată.

Deși, oficial, proiectul european s-a încheiat pe data de 31 martie 2023, călătoria expoziției continuă, iar Biblioteca Națională a României reprezintă pentru organizatorii expoziției cea mai potrivită destinație pentru ce trebuie să se întâmple în perioada post-proiect.

Evenimentul de deschidere a expoziției, organizat în Atriumul Bibliotecii Naționale a României, reprezintă un prilej de întâlnire cu artiștii români participanți (inclusiv premianții) în cadrul proiectului și cu specialiști din domeniul benzilor desenate.

Cu ocazia evenimentului de deschidere va fi prezentat și catalogul expoziției și veți avea prilejul de a obține autografele artiștilor.

Catalogul ,,CAN for Balkans” se găsește în București, la Red Goblin, și la Brașov, în Casa Sfatului și la Bastionul Țesătorilor, dar se poate comanda și online: https://www.redgoblin.ro/comic-books/catalog-can-for-balkans.html

Proiectul ,,CAN for BALKANS – Comics Alliance Networking for Balkans” a fost implementat în perioada iunie 2021 – martie 2023.

Lider proiect Muzeul Județean de Istorie Brașov, parteneri: Muzeul Național de Istorie al Albaniei, Comics Art Museum Bruxelles/Belgian Comic Strip Center/ Centre Belge de la Bande Dessinée, Strip Centar na Makedonija/ Centrul de Benzi Desenate al Macedoniei (Macedonia de Nord), The Leskovac Cultural Centre – Leskovac comic school ”Nikola Mitrovic Kokan” (Serbia).

Mai multe