Evaluarea Națională 2020 | Un text de pe siteul Historia, printre subiectele la Limba și literatura română

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 15 iunie 2020

Evaluarea Națională 2020 a început luni, 15 iunie, pentru absolvenții de clasa a VIII-a cu prima probă, examenul de Limba și literatura română. 

La subiectul al II-lea al examenului la Limba și literatura română, elevii au avut de răspuns mai multor cerințe pe marginea unui text la prima vedere, extras din articolul „Viața unui geniu: Traian Vuia, avocatul care nu a renunţat nicio clipă la visul său adevărat – zborul”, de Ionuţ Cristian Ungureanu, publicat pe siteul Historia.ro:

Drumul lui Traian Vuia către succes a fost pavat cu piedici. Mai întâi nu a avut suficienți bani pentru a face facultatea, apoi nu şi-a permis construcția primului aparat de zbor. Cu toate acestea, la 18 martie 1906, el a realizat primul zbor cu un aparat autopropulsat din lume (fără catapulte sau alte mijloace exterioare), un aparat mai greu decât aerul.

Traian Vuia s-a născut în 1872, în satul Surducu Mic (parte a fostei comune Bujoru, astăzi Traian Vuia, județul Timiș), tatăl lui fiind preot. Cu o minte strălucită, viitorul prim-aviator a avut bani pentru a urma doar un an la Facultatea Politehnică din Budapesta, dar asta nu a reușit să-i omoare visul care avea să-i aducă întâietate în aviația mondială.

După ce a fost nevoit să renunțe la cursurile de seral, secția mecanică, din cauza lipsei de bani, vizionarul Vuia se înscrie la Drept și își va practica meseria în câteva birouri de avocatură din Banat pentru a-şi putea asigura mijloacele de trai.

Astfel, traseul marelui inventator român este deviat de la adevăratele lui aspirații şi aptitudini o mare parte din perioada de studenție. [...]


La scurt timp, aflat în Lugoj, localitatea unde încerca să-şi construiască aparatul de zbor pe care-l numește „aeroplan-automobil”, hotărăște că numai capitala Franței, centrul pionieratului în aviație, i-ar putea oferi o soluție. Văzând o șansă de finanțare, Vuia decide să plece în iulie 1902 la Paris.

A doua probă a Evaluării Naționale 2020 are loc miercuri, 17 iunie, la matematică. Rezultatele de se afișează pe 22 iunie, iar a doua zi se pot depune contestații.

Vezi mai subiectele examenului de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2020:


Mai multe