Europa văzută de la Sibiu

📁 Istorie recentă
🗓️ 15 mai 2019

Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, ales să găzduiască Summitul Uniunii Europene datorită patrimoniului, dar și conexiunilor personale, va însemna din mai 2019 o bornă în istoria care se construiește în fiecare clipă sub ochii noștri. 

Liderii veniți la Sibiu sunt conștienți că oamenii au alte așteptări de la Uniunea Europeană. Pentru ca Europa să poată merge mai departe, este nevoie de alte priorități. Prima preocupare a cetățenilor europeni este legată de securitatea spațiului în care trăiesc. Ei cer de la UE să-și asume responsabilități care au fost neglijate și anume protejarea Uniunii în granițele ei.

În lipsa unor asemenea politici, discursul naționalist a găsit cel mai bun prilej de a câștiga aderenți. Pentru prima dată de la primul scrutin european, acum patru decenii, partidele naționaliste au perspectiva să obțină un rezultat în alegeri care să le pună în postura înființării unui grup politic puternic în legislativul de la Bruxelles.

Nu mai este cazul micilor grupuri exotice și gălăgioase de până acum. Un grup politic puternic, 25-30% din numărul de europarlamentari, reprezintă o forță cu greutate atât în împărțirea posturilor politice importante, cât și în influențarea deciziilor. Nu este o surpriză că declarația politică adoptată la Sibiu se referă direct la noile realități europene în încercarea de a răspunde provocărilor lansate de mișcările naționaliste.

Din cele zece puncte ale declarației, șapte vorbesc direct despre apărarea și protejarea Europei, a valorilor, a democrației și a modului de viață european. Nu este vorba numai despre angajamente generale, pentru că un alt punct al declarației vorbește despre asigurarea mijloacelor, a banilor necesari pentru îndeplinirea acestor obiective.

Ceea ce, foarte mult timp, a lipsit Uniunii Europene cu efecte dintre cele mai nefaste, dacă vorbim, de exemplu, de protecția granițelor externe ale Uniunii și stoparea migrației ilegale. Este o schimbare majoră de priorități și de acțiuni. Rămâne ca cetățenii europeni să răspundă prin vot acestor propuneri plecate de la Sibiu.

Acest articol a fost publicat în numărul 208 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 15 mai – 14 iunie 2019, și în format digital pe paydemic.com.

Mai multe