Emmanuel Macron a schimbat culoarea steagului francez

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 noiembrie 2021

Preşedintele Emmanuel Macron a decis să schimbe nuanţa de bleumarin de pe steagul Franţei, optând pentru revenirea la varianta iniţială, din 1794, mai închisă decât cea adoptată în 1976 de predecesorul său Valéry Giscard d'Estaing, relatează adevarul.ro.

În 1976, preşedintele Valéry Giscard d'Estaing a ales o nuanţă de bleumarin mai strălucitoare pentru steagul Franţei, pentru a se potrivi mai bine cu albastrul de pe steagul Uniunii Europene (UE). La 13 iulie 2020, Emmanuel Macron a luat hotărârea ca steagul francez să revină la nuanţa de bleumarin folosită iniţial, adică în varianta imaginată în 1794 de pictorul Jacques-Louis David lângă culorile alb şi roşu. Este un detaliu cu o semnificaţie puternică pe care nimeni nu l-a observat până acum, scrie Europe1. Preşedinţia franceză nu a anunţat public schimbarea nuanţei bleumarin pe steagul naţional şi nici nu a cerut instituţiilor să opereze modificarea în acord cu decizia lui Macron.

Însă steagul cu nuanţa de bleumarin imaginată de David flutură deja în câteva locaţii, printre care Palatul Elysee, Adunarea Naţională şi Ministerul de Interne. Potrivit jurnaliştilor Paul Larrountourou şi Eliot Blondet, Macron a decis să schimbe nuanţa de bleumarin de pe steag la sfatul fostului său director de operaţiuni Arnaud Jolens şi consilierului Bruno Roger-Petit, precum şi cu complicitatea Marinei, care nu a folosit niciodată nuanţa mai strălucitoare. Surse de la Palatul Elysee afirmă pentru Europe1 că decizia ţine de motive estetice şi istorice şi nu trebuie interpretată ca un gest anti-UE.

„Acest albastru este mai elegant”, afirmă o persoană din anturajul lui Macron, subliniind totodată asupra dorinţei liderului de la Elysee de a relua un simbol al Revoluţiei Franceze. „Nu există un război de nuanţe de bleumarin, aşa ceva nu are sens”, spune o altă sursă pentru France TV Info, în condiţiile în care Franţa se pregăteşte să preia la 1 ianuarie preşedinţia rotativă a UE.

Mai multe