Ducatul din aur, emis de împăratul Leopold I în anul 1685, descoperit la Zalău

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 23 august 2023

Muzeul Județean de Istorie și Artă - Zalău expune o monedă din aur, având o greutate de 3,45 g, a fost descoperită la Zalău, în anul 2022, cu ocazia lucrărilor de amenajare a curții Colegiului Național Silvania.

Pe avers avem reprezentarea împăratului Leopold I, în picioare, înfășurat într-o mantie. Pe revers: Madona într-o coroană de raze, având copilul Isus pe brațul stâng, iar dedesubt stema Ungariei surmontată de o coroană, scrie Muzeul Județean de Istorie și Artă - Zalău, pe pagina de Facebook a instituției.

„Ducații și multiplii acestora erau monedele cu cea mai mare valoare în epocă și erau realizate din aur. Un ducat cântărea 3,50 grame și era echivalentul a doi taleri. Talerul era nominalul din argint cu cea mai mare valoare și cântărea peste 28 de grame. În perioada medievală și premodernă, în cadrul tranzacțiilor cotidiene, valoarea mărfurilor și a serviciilor era exprimată în dinari sau creițari. Astfel, un ducat era echivalentul a 400 de dinari sau 200 de creițari. Pentru a ne da seama de valoarea în epocă a monedei de aur descoperite la Zalău, dăm câteva date despre câștigurile zilnice ale câtorva categorii profesionale: un zilier era plătit cu 24 de dinari pe zi, un dulgher cu 30 de dinari pe zi, iar un zidar cu 48 de dinari pe zi” - dr. Emanoil Pripon, cercetător științific II, numismatică și restaurare.

Ducatul poate fi văzut în cadrul expoziției temporare „Metamorfozele Orașului”, găzduită de Muzeul Județean de Istorie și Artă - Zalău în Beciul Cultural.

Mai multe